Senadin Pupović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Senadin Pupović (1962, Plav, Crna Gora) je crnogorski književnik, ljekar, slikar i solista na gitari.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Senadin Pupović rođen je 1962. godine u Plavu, Crna Gora.

Osnovno i srednje obrazovanje Pupović je stekao u rodnom gradu, da bi studije medicine završio u Nišu 1986. godine, specijalizaciju iz otorinolaringologije završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1995. godine. Objavio je veći broj radova iz oblasti medicinskih nauka. Odlukom ministarstva Zdravlja Crne Gore 2009 g. mu je dodijeljeno zvanje primarijus. Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu 13. III 2010 g. odbranio je magistarski rad pod nazivom : "Klinička procjena patoloških stanja u srednjem uhu audiometrijskim i impedansmetrijskim ispitivanjem"

Autor je više stručnih radova iz oblasti medicine koji su publikovani u stručnim časopisima i zbornicima. Zastupljen je u Zbornicima kao što su: "Ne nosi se kuća u džepove "(na bugarskom ), "Modro oko masline", "Slavujeva gora", Žubori sa Moravice", "Spiritus medicorum"(Antologija pisaca ljekara), "Garavi sokak", "Noć boema" itd. Imao je nekoliko kolektivnih slikarskih izložbi od kojih su najznačajnije: Izložba ljekara slikara u Muzeju Vojvodine,Novi Sad 1995. godine, Izložba slika u Domu Vojske Crne Gore, Podgorica 2005. godine,Izložba ljekara slikara "Spiritum medicorum", Zaječar 2010 godine. Dobitnik je II nagrade na izložbi ljekara fotografa "Ad manum medici" u okviru Timočkih medicinskih dana Zaječar 2010 godine.

U slikarstvu radi portrete, pejzaže, mrtvu prirodu, grafiku, ilustracije, te apstraktno slikarstvo. Od tehnika koristi: akvarel, tuš, te pastel.

Živi i radi u Podgorici.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Poezija[uredi | uredi izvor]

  • "Jasan glas odjeka" (1989)
  • "Hod sjenke" (1990)
  • "Postojanje staze" (1991)
  • "Pustinjski cvijet" (1995)
  • "Tihi zaborav" (1998)
  • "Bliska budnost" (2001)
  • "Izazov daljine" (2007)
  • "Kapije svjetlosti"(2010)

Proza[uredi | uredi izvor]

  • "Tijesne obale" (2001)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]