Sigma aproksimacija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

U matematici, σ-aproksimacija prilagođava Fourierovo sumiranje kako bi se eliminisao Gibbsov fenomen, koji bi se mogao pojaviti u tačkama prekida.

σ-aproksimirano sumiranje za red perioda T može se napisati na slijedeći način:

s(\theta) = \frac{1}{2} a_0 + \sum_{k=1}^{m-1} \operatorname{sinc}\left(\frac{k}{m}\right)\cdot  \left[a_{k} \cos \left( \frac{2 \pi k}{T} \theta \right) +b_k\sin\left( \frac{2 \pi k}{T} \theta \right) \right] ,

u slučaju normalizovane sinc funkcije

 \operatorname{sinc} x = \frac{\sin \pi x}{\pi x}.

Ovdje, član

\operatorname{sinc}\left(\frac{k}{m}\right)

je Lanczosov σ faktor, koji je odgovoran za eliminisanje Gibbsovog fenomena. Ovaj faktor, međutim, potpuno ne uklanja fenomen, ali se kvadriranjem, ili čak kubiranjem izraza, može u dobroj mjeri ukloniti Gibbsov fenomen u većini ekstremnih slučajeva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.


Lebesgue Icon.svgOvaj članak, koji govori o matematičkoj analizi, je u začetku. Možete pomoći Wikipediji tako što ćete ga proširiti.