Sjetit ćeš se mene

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sjetit ćeš se mene
album Fadila Toskića
Objavljen1990.
Snimljen1990.
MjestoSarajevo
ŽanrNarodna muzika
IzdavačDiskoton
Producent(i)Vetko Šalaka, Aleksandar Radulović "Futa"
Hronologija albuma Fadila Toskića
Noćne igre
(1985)
Sjetit ćeš se mene
(1990)
Lagala si, lagala
(1993)

Sjetit ćeš se mene treći je studijski album sarajevskog pop, rok i narodnog pjevača Fadila Toskića koju je 1990. objavila na LP ploči i kaseti izdavačka kuća Diskoton. Sadrži osam pjesama i predstavlja veliki zaokret Toskića ka narodnoj muzici, dok je njegove pjevačke izvedbe pratio Futa i Zlaja Band. Istovremeno, uradio je aranžmane za sve pjesme i komponirao četiri: "Hej, Jasmina!", "Sve će ti uzeti oni", "Sjetit ćeš se mene" i "Mirišeš na divlje jagode". Osim njega, tu su i Ranko Boban koji je autor njegovih najpopularnijih pjesama "Puče grom u srcu mom" i "Ružo moja", a istovremeno je komponirao "Zauvijek se kući spremam". Tu je i Željko Subotić koji je komponirao "Crno vino plave oči". Od tekstopisaca najviše se istakao Slobodan Đurasović ("Hej, Jasmina!", "Sve će ti uzeti oni", "Sjetit ćeš se mene", "Mirišeš na divlje jagode"), a tu su i Mišo Zlović ("Crno vino plave oči"), te Goran Kovačević ("Zauvijek se kući spremam").

Fadil Toskić se pokazao veoma uspješnim komponirajući i pjevajući novokomponovanu narodnu muziku. U tome mu je pomogao već navedeni Futa i Zlaja Band kvalitetnom sviračkom pratnjom. Snimivši antologijski album "Sjetit ćeš se mene" ostvario je dobar komercijalni uspjeh, a pjesme s ovog albuma često su se u to vrijeme mogle čuti na radiju i televiziji.

Ovim muzičkim izdanjem Fadil Toskić je nastavio s dobrim pjevačkim interpretacijama, ostvarujući dobar uspjeh kod publike i muzičkih kritičara uz popularnost na raznovrsnoj sarajevskoj muzičkoj sceni, ali i u okvirima bivše Jugoslavije. Dizajn za omot uradio je "Trio" iz Sarajeva, a fotografiju Vladislav Lazarević, dok su producenti bili Vetko Šalaka i Aleksandar Radulović "Futa".[1]

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

Prva strana
Br. Naziv Trajanje
1. "Puče grom u srcu mom"   3:31
2. "Hej, Jasmina!"   4:18
3. "Sve će ti uzeti oni"   2:51
4. "Ružo Moja"   3:05
Ukupno trajanje:
13:45
Druga strana
Br. Naziv Trajanje
1. "Crno vino plave oči"   3:14
2. "Sjetit ćeš se mene"   3:59
3. "Zauvijek se kući spremam"   3:50
4. "Mirišeš na divlje jagode"   3:52
Ukupno trajanje:
14:55

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Fadil Toskić: Sjetit ćeš se mene". discogs.com. Pristupljeno 9. 1. 2024.