Noćne igre

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Noćne igre
album Fadila Toskića
Objavljen1985.
Snimljen1985.
MjestoSarajevo
ŽanrPop, rok, balada
IzdavačDiskoton
Producent(i)Radomir Marić "Raka", Slobodan Kovačević, Slobodan Vujović
Hronologija albuma Fadila Toskića
Bilo bi ludo
(1979)
Noćne igre
(1985)
Sjetit ćeš se mene
(1991)

Noćne igre druga je LP ploča sarajevskog pop, rok i narodnog pjevača Fadila Toskića koju je 1985. objavila izdavačka kuća Diskoton. Na drugom albumu Toskića snimljeno je devet pjesama za koje su muziku i tekstove napisali veterani sarajevske pop rok scene: Slobodan Vujović, Slobodan "Bodo" Kovačević i Sead Lipovača "Zele". Ujedno, oni su i svirali na ovom albumu, na kojem su uglavnom pop-rok pjesme s pjevljivim refrenima. Muzički doprinos dali su i prateći pjevači i pjevačice: Mladen Vojičić "Tifa", Zumreta Midžić (poznatija kao Zuzi Zu), Gordana Ivandić i Jasna Gospić.

Fadil Toskić je snimio dobar pop-rok album pogodan za emitovanje na radiju i televiziji. U tome mu je pomogao već navedeni gitarski trio ne samo kvalitetnom sviračkom pratnjom nego i vlastitim pjesmama kao i aranžmanima. Osim njih, tu su i gost muzičari: klavijaturisti Ranko Rihtman Miroslav Maraus, bubnjari Goran "Ipe" Ivandić, Nasko Budimlić, basisti Sanin Karić i Zlatan Čehić.

S albumom "Noćne igre" Fadil Toskić je nastavio s dobrim pjevačkim interpretacijama, ostvarujući dobar uspjeh kod publike i muzičkih kritičara uz popularnost na raznovrsnoj sarajevskoj muzičkoj sceni, ali i u okvirima bivše Jugoslavije. Fotografiju i dizajn za omot uradio je Dragan S. Stefanović, a producenti su bili Radomir Marić "Raka", Slobodan "Bodo" Kovačević i Slobodan Vujović.[1]

Spisak pjesama[uredi | uredi izvor]

Prva strana
Br. Naziv Trajanje
1. ""Beograđanko, nije ti fol""   3:20
2. "Žena si ili samo san"   4:32
3. "Kupiću ti sjajan broš"   2:24
4. "Ostani još"   3:05
5. "Pogledom dodirni me"   3:07
Ukupno trajanje:
16:28
Druga strana
Br. Naziv Trajanje
1. "Ne lažem te, dušo moja"   4:40
2. "Stani malo"   3:33
3. "Vrtim isti film"   3:30
4. "Daj, otvori!"   4:14
Ukupno trajanje:
15:57

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Fadil Toskić: Noćne igre". discogs.com. Pristupljeno 19. 12. 2023.