Fadil Toskić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Fadil Toskić jest bosanskohercegovački pjevač i festivalsko ime domaće šlageristike iz kasnih 1970ih i ranih 1980ih godina. Muzičku karijeru započeo je početkom 1970ih godina sa rock-grupom "Ajani", nešto kasnije radio je sa "Teškom industrijom", da bi krajem 1970ih započeo uspješnu solo karijeru, koja je nadilazila granice Bosne i Hercegovine.

Generacije Sarajlija pamte ga i sa plesnih večeri u Skenderiji, FIS-u i klubu "Sloga".

Fadil Toskić bio je poznat i kao vrstan estradni frizer, a u njegove klijente ubrajale su se brojne kolege pjevači iz bivše Jugoslavije. Preminuo je 10. januara 2006. u Sarajevu, nakon teške bolesti.

Festivali[uredi | uredi izvor]

Fadil Toskić nastupao je tokom kasnih 1970ih godina na nekoliko domaćih festivala šlagera, a najznačajnije uspjehe ostvario je na festivalima: "Vaš šlager sezone" i "Festival Opatija" i "Splitski festival."

  • 1977. Vaš šlager sezone - Pođi pravo
  • 1978. Vaš šlager sezone - Zapalio sam plamen
  • 1978. Opatija - Buro ljubavi vladaj
  • 1978. Split - Još u srcu ima žara

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Prve velike uspjehe Fadil Toskić je postigao na tadašnjem popularnom festivalu "Vaš šlager sezone" 1978. godine u Sarajevu, osvojivši prvo mjesto publike pjesmom "Zapalio sam plamen" beogradskog kompozitora Aleksandra Koraća. Od brojnih pjesama koje je snimio tokom svoje karijere kao hitovi se pamte "Jasmina", "Crno vino, plave oči" i "Puče grom u srcu mom".

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

  • (1979) Bilo bi ludo (Diskoton)
  • (1985) Noćne igre (Diskoton)
  • (1991) Sjetit ćeš se mene (Diskoton)
  • (2001) Još sam tu

Singl Ploče[uredi | uredi izvor]

  • (1977) Pođi pravo/Riječi sreće (Jugoton)
  • (1978) Zapalio sam plamen/Bura ljubavi (Diskoton)
  • (1979) Vraćam se kući/Ljubavni napitak (Diskoton)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Fadil Toskić koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.