Radiotelevizija Sarajevo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Radiotelevizija Sarajevo je jedna od ukupno osam radiotelevizijskih kuća tadašnjeg emiterskog sistema Jugoslavenske radiotelevizije. Osnovana je sredinom 1960-ih u Sarajevu kao republička radiotelevizijska kuća za Bosnu i Hercegovinu.

Najprije je s radom, 10. aprila 1945. godine počeo Radio-Sarajevo, čuvenim riječima prvog spikera i tehničara Đorđa Lukića Cige "Ovdje Radio Sarajevo! Smrt fašizmu - sloboda narodu". 1969. godine sa radom počinje i TV Sarajevo. Oba medija bila su znak posebnosti i državnosti Bosne i Hercegovine, a za njihovo osnivanje su najzaslužniji bosanski političari Hamdija Pozderac i Branko Mikulić.

Od 1992. godine, Radiotelevizija Sarajevo je i službeno nacionalna RTV kuća Bosne i Hercegovine, poznata pod imenom "Radiotelevizija Bosne i Hercegovine" (RTVBiH), koja je od prije par godina i javni RTV servis za teritoriju čitave BiH. Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (ili Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine, PBSBiH) članica je "Eurovizije", evropske unije javnih i nacionalnih kuća.

Poznati novinari[1][uredi | uredi izvor]

Urednici[uredi | uredi izvor]

Direktori[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Fikret Abdić - Od babe do zločinca". Serijal. RTVUSK. 2017.
  2. ^ a b "intervju Nenad Pejić: MOJA NAJVEĆA PROFESIONALNA ZABLUDA BILA JE ŠTO SAM VJEROVAO DA NOVINARI MOGU SPRIJEČITI RAT!". ARTiUM. 14. 5. 2011. Pristupljeno 23. 12. 2017.