Teška industrija (grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Teška industrija
Osnovne informacije
PorijekloSarajevo, Bosna i Hercegovina
ŽanroviProgresivni rok, pop rok
Karijera1974-1998
2007-danas
IzdavačiJugoton, Croatia Records, Sarajevo disk

Teška industrija je bosanskohercegovačka rok grupa osnovana u Sarajevu 1974. godine i predstavlja jedan od značajnih primjera "sarajevske škole pop roka".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Glavni osnivač grupe je bio klavijaturista Gabor Lenđel, a u prvoj postavi bili su gitarista Vedad Hadžiabdić, basista Ivica Propadalo, bubnjar Senad Begović i pjevač Fadil Toskić. Pjesnik Duško Trifunović napisao je većinu pjesama tokom njihove karijere. Seid Memić Vajta ubrzo zamjenjuje Fadila Toskića na mjestu pjevača, dok je Sanin Karić zamijenio Ivicu Propadala na mjestu bas gitariste. Ova postava će ostvariti svoj najveći uspjeh i snimiti nekoliko uspješnih singl ploča i prvi LP album pod nazivom "Ho-ruk" tokom 1975-1976. godine. Ovaj muzički sastav razvio je neku vrstu progresivnog hard roka s elementima bosanskohercegovačkih narodnih motiva (koje su u to vrijeme popularisali Bijelo dugme sa svojim "pastirskim rokom") i kompleksnijih "simfonijskih" aranžmana. Gabor Lenđel sa svojim sviranjem na klavijaturi i Vajta s promuklim pjevačkim baritonom bili su zaštitni znakovi njihovog zvuka. Osim progresivne rok muzike, u svojim pjesmama pravili su izlete i u druge muzičke žanrove kao naprimjer sa: "Život je maskenbal" (s kojom su imali zapažen nastup na Splitskom festivalu '76), "Štap" i Igraj, mala, opa, opa.

Krajem 1976. godine nastaju velike promjene sa novim članovima, kada se Teškoj industriji pridružuju pjevač Goran Kovačević, basista Aleksandar Kostić, bubnjar Munib Zoranić i drugi klavijaturista Darko Arkus. Sve to je zabilježeno na njihovom drugom albumu pod nazivom "Teška industrija" s kojeg se posebno ističe pjesma "Nikola Tesla". Pjevač Kovačević pokazao se kao dobra zamjena za Vajtu. Gabor Lenđel napušta grupu krajem 1977. godine ostavljajući preostalim članovima da završe njihov treći studijski album "Zasviraj i za pojas zadjeni", koji je objavljen 1978. godine. Unatoč dobroj kombinaciji pristupačnijih pop, rokenrol i kompleksnijih progresivnih rok pjesama, njihov novi muzički album nije uspio privuči pažnju javnosti, pa ubrzo zatim Teška industrija prestaje s djelovanjem.

Pjevač Goran Kovačević pridružio se Lazi Ristovskom i Goranu "Ipetu" Ivandiću sa kojima je snimio zanimljiv "simfo-progresivni" album "Stižemo", a 1980-ih pokušao je neuspješno započeti pjevačku solo karijeru. Vajta, s druge strane, uživa ogromnu popularnost tokom 1980-ih i 1990-ih, kao pop pjevač i povremeno kao televizijski glumac.

Vedad Hadžiabdić, kao jedini originalni član Teške industrije, zajedno s bubnjarem Munibom Zoranićem, pokušao je oživiti grupu 1984. godine s novim članovima: pjevačem Narcisom Lalićem, basistom Seadom Trnkom i klavijaturistom Zoranom Krgom. Međutim, pop-rok album pod nazivom "Ponovo sa vama", koji su zajedno snimili bio je neuspješan. Osnivač Gabor Lenđel radio je dugo vremena kao producent i aranžer na Radiju Novi Sad, ali se tokom 1990-ih preselio u Budimpeštu. Nakon sedmogodišnje pauze, snimili su studijski album "Gospode, ne daj da je sanjam" sa novim pjevačem Alenom Mustafiċem komponiran u pop-rok stilu sa primjesama bosanskohercegovačke narodne muzike. Zbog rata u Bosni i Hercegovini napravili su petogodišnju pauzu u svom muzičkom djelovanju. Konačan povratak Teške industrije na koncertnu scenu do danas dogodio se 1996. godine, kada je Vedad Hadžiabdić okupio grupu mlađih muzičara, sa kojima je ubrzo zatim snimio studijske albume "Sarajevska noć (Teška industrija)" i "Ruže u asfaltu". Tekstovi u nekim od pjesama s oba albuma kao i njihov omot govore o događajima za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, a muzički je nastavljen trend komponiranja pjesama više u pop nego rok muzici.[1]

Povratak Teške industrije[uredi | uredi izvor]

Godine 2006. dvojac Vedad Hadžiabdić gitarista i aranžer i Ivica Propadalo na bas-gitari ponovno pokreću grupu Teška industrija, a uspjeli su pridobiti i Lenđela i Vajtu da im se pridruže. Snimaju promotivni CD / EP pod nazivom "31 godina poslije" na kojem je snimljena izvedba u duetu s Arsenom Dedićem u "Ti si se nekako smanjio". Naredne godine, u staroj postavi snimaju album pod nazivom "Kantina", kojeg je objavila Croatia Records. Sadrži 12 pjesama među kojima se, uz njihove popularne pjesme u novim aranžmanskim rješenjima Nikše Bratoša, našlo i šest novih autorskih pjesama Zlatana Fazlića "Fazle". Pjesmom "Nas dvoje", koja je također snimljena za ovaj album, ušli su u finale hrvatskog radijskog festivala.[2][3] Isti kompozitor komponirao je i pjesmu "Mare i Marko" s kojom su iste godine nastupili na Splitskom festivalu. Godine 2010. snimaju novi album pod nazivom "Nazovi album pravim imenom" sa novom pjevačicom Leom Mijatović. Upravo oni ponovo pokreću priču zvanu "sarajevska škola pop roka". Naredne godine snimaju album "Bili smo raja" na kojem je bilo 12 pjesama, koje najbolje oslikavaju vrijeme nastanka i razvoja sarajevske škole pop rok muzike. Muzički aranžmani su moderni i tipični za današnje vrijeme, ali sa starim zvukom Teške industrije. Naišao je na veoma dobar odziv publike, te je postao jedan od najprodavanijih pop-rok albuma godine u Hrvatskoj. Okosnicu muzičkog sastava koji je snimio album čine: Hadžiabdić, Mijatović, Propadalo, Ivanović, a na nekim pjesmama radio je i Nikša Bratoš. Teška Industrija od tada uglavnom održava koncerte po Hrvatskoj. Prva pjesma s tog albuma koja je uvrštena i na promotivnu singl ploču bila je stara pjesma Teške industrije "Život je maskenbal", dok je druga pjesma "U meni jesen je" (koju je svojevremeno pjevao Halid Bešlić) bila uvrštena na drugi promotivni singl. Teška industrija nastavlja sa svojim uspješnim muzičkim izrazom, pa je tako promovisan njihova singl ploča "Šta ti je život". Za nju je snimljen i video spot, a pjesma je ubrzo postala popularna. Često se može čuti na radio stanicama, a video spot može se pogledati na domaćim televizijskim stanicama. To je prvi od nekoliko singlova čije pjesme će se 2016. naći na njihovom studijskom albumu "Selfie".[4] Jedan od uspjeha je bio i zajednički nastup ovog sastava sa Kemalom Montenom iste godine na evropskom festivalu Sunčane skale U Herceg Novom, gdje su pobijedili s pjesmom "Majske kiše".[5] Godine 2013. objavljuju antologijski album "XL nakon!" objavljen povodom 40. godišnjice njihovog muzičkog djelovanja.[6] Nakon objavljivanja CD-a i video spota, imali su mnogobrojne nastupe na prostorima bivše Jugoslavije na kojima su promovisali jedan od njihovih najprodavanijih pop rok album "Bili smo raja".[4] Godine 2020. objavili su najnoviji CD i video spot "Novo je jutro" 2020.[7]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Singlovi / EP[uredi | uredi izvor]

[8]

Albumi[uredi | uredi izvor]

Albumi (Krnje)[uredi | uredi izvor]

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Teška industrija: Ruže u asfaltu". progarchives.com. Arhivirano s originala, 13. 2. 2021. Pristupljeno 25. 1. 2022.
  2. ^ "Teška industrija - 31 godina poslije". discogs.com. Arhivirano s originala, 11. 7. 2023. Pristupljeno 11. 7. 2023.
  3. ^ "Hitch bar najavljuje koncert Teške Industrije 21. lipnja". ezadar.net.hr. Arhivirano s originala, 10. 7. 2023. Pristupljeno 10. 7. 2023.
  4. ^ a b "Teška industrija". teska-industrija.com. Arhivirano s originala, 13. 2. 2021. Pristupljeno 25. 1. 2022.
  5. ^ "Teška industrija koncertom u Lisinskom slavi 40 godina". 24sata.hr. Pristupljeno 20. 11. 2023.
  6. ^ Fetahagić, Sead S. "Teška industrija". Prog Rock Archives. Arhivirano s originala, 13. 2. 2021. Pristupljeno 21. 5. 2022.
  7. ^ "Teška industrija - Novo je jutro". discogs.com. Pristupljeno 12. 12. 2023.
  8. ^ a b c d e "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 31. 7. 2015. Pristupljeno 27. 6. 2013.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)