Teška industrija (grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Teška industrija
Teska industrija jugoton.jpg
Osnovne informacije
PorijekloSarajevo, BiH
ŽanroviRock
Karijera1974. - 1998.
2007. -

Teška industrija je bosanskohercegovačka rock grupa, a osnovana je u Sarajevu 1974. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Glavni osnivač grupe je bio klavijaturista Gabor Lenđel (Lengyel), a u prvoj postavi su bili gitarista Vedad Hadžiavdić, basista Ivica Propadalo, bubnjar Senad Begović i pjevač Fadil Toskić. Pjesnik Duško Trifunović je napisao većinu pjesama tokom njihove karijere. Seid Memić Vajta ubrzo zamijenjuje Toskića kao vodeći vokal, dok je Sanin Karić zamijenio Propadala na basu. Ova postava će ostvariti svoj najveći uspjeh i snimili nekoliko uspješnih singlova i prvi album "Ho-ruk" početkom 1976. Ova grupa je razvila neku vrstu "progresivnog hard rocka" s elementima tada popularnih tradicionalnih narodnih motiva i "simfonijskih" aranžmana. Lenđel na klavijaturi i Vajta s promuklim baritonom su bili zaštitni znakovi njihovog zvuka.

Krajem 1976. nastaju velike promjene sa novim članovima, pjevač Goran Kovačević, basista Aleksandar Kostić, bubnjar Munib Zoranić i drugi klavijaturista Darko Arkus. Sve to je zabilježeno na istoimenom drugom albumu. Lenđel napušta grupu krajem 1977. ostavljajući drugima da završe treći album 1978. To nije uspjelo privuči pažnju javnosti, pa ubrzo zatim Teška industrija prestaje s djelovanjem.

Kovačević se pridružio Lazi Ristovskom i Ipetu Ivandiću, koji su snimili zanimljiv "simfo-progresivni" album "Stižemo", a 1980-ih pokušao je neuspješno započeti solo karijeru. Vajta, s druge strane, uživa ogromnu popularnost tokom 1980-ih i 1990-ih, kao pop pjevač i povremeno kao TV-glumac.

Hadžiavdić, kao jedini originalni član Teške industrije, zajedno s bubnjarem Zoranićem, pokušao je oživiti grupu 1984. s novim članovima, pjevač Narcis Lalić, basista Sead Trnka i klavijaturista Zoran Krga, ali rezultirajući album "Ponovo s vama" bio je neuspješan. Osnivač Lenđel radio je mnogo godina kao producent i aranžer na Radiju Novi Sad, dok se za vrijeme 1990-ih preselio u Budimpeštu. Konačan povratak grupe do danas dogodilo se 1996, kada je Hadžiavdić okupio još jednu grupu muzičara, ali opet bez ikakvih rezultata vrijednih spomena, jer je album "Ruže u asfaltu" bio više u pop-muzici nego u rock-muzici.[1]

Povratak Teške industrije[uredi | uredi izvor]

Godine 2007. dvojac Vedad Hadžiavdić gitarista i aranžer i Ivica Propadala na basu ponovno pokreću "INDUSTRIJU". Iste godine snimaju album pod nazivom "Kantina".

S Leom Mijatović novom pjevačicom godine 2010. snimljen je album pod nazivom: "Nazovi album pravim imenom".

Upravo oni pokreću ponovo priču zvanu "Sarajevska pop rock škola". Naredne godine snimaju album "Bili smo raja". Na tom albumu je bilo 12 pjesama koje najbolje oslikavaju to vrijeme i tu školu. Aranžmani su moderni i tipični za današnje vrijeme, ali sa starim zvukom Teške industrije. Okosnicu tima koji je snimio album čine: Hadžiavdić, Mijatović, Propadalo,Ivanović, a na nekim pjesmama će raditi i Nikša Bratoš.

Prvi singl s tog specifičnog albuma bila je pjesma Teške industrije "Život je maskenbal". Drugi singl sa istog albuma je pjesma "U meni jesen je", koju je svojevremeno izvrsno pjevao Halid Bešlić. Teška industrija nastavlja oduševljavati svojim muzičkim izrazom, pa tako trenutno promovišu svoj novi singl "Šta ti je život". Za nju je nedavno snimljen i video spot, a pjesma je ubrzo postala popularna. Često se može čuti na radio stanicama, a video spot se može vidjeti na domaćim televizijama. To je prvi od singlova koji će se naći na novom studijskom albumu grupe na kojem se neumorno radi. Osim novog singla i spota, imaju mnogobrojne nastupe na prostorima bivše Jugoslavije na kojima promovišu trenutno najprodavaniji pop rock album "Bili smo raja".[2]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Singlovi[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

Albumi (Krnje)[uredi | uredi izvor]

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.progarchives.com/artist.asp?id=2499
  2. ^ http://www.teska-industrija.com/index.php?Action=novosti
  3. ^ a b c d e http://rateyourmusic.com/artist/teska_industrija