Ivica Propadalo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ivica Propadalo
Rođenje (1950-03-13) 13. mart 1950. (starost: 69)
Livno, SR Bosna i Hercegovina, SFR Jugoslavija

Ivica Propadalo (rođen 13. marta 1950. u Livnu) jedan je od najistaknutijih likovnih umjetnika savremenog izraza.

Ivica Propadalo završio je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu i jedno vrijeme bio član rock grupe "Teška industrija" i "COD". Kreirao je nekoliko statueta za nagrade kao što su Porin, Dora, Plavi i Zeleni turistički cvijet, Djelatnik godine i Zlatna Penkala Hrvatske turističke zajednice. U Hrvatskoj se pamti po designu nacionalnog izbora za Pjesmu Eurovizije "Dora" i staklene statuete "Porin", simbol muzičke nagrade koja se dodjeljuje u 43 kategorije, 38 za domaću muziku i 5 za inostranu. Ipak, glavno sredstvo izražavanja je akvarel, u kom su nastali njegovi najuspjeliji radovi. Svoje radove izlagao je na 70 samostalnih i preko 250 skupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Od 1977. godine živi i radi u Zagrebu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]