Goran Ivandić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Goran Ipe Ivandić (Vareš, 10. decembar 1955. - 13. januar 1994.) je bio bosanskohercegovački rock bubnjar poznat po svom radu sa Bijelim dugmetom.

Ivandić je rođen u Varešu, u srednjoj Bosni. Kao dječak se preselio u Sarajevo. Tokom osnovne škole pohađao je satove violine, ali se nakon završnog ispita više nije htio zamarati s time instrumentom pa je u svom prvom bendu svirao bubnjeve. U godinama prije Bijelog dugmeta, postao je poznat u Sarajevu po svojim bubnjarskim sposobnostima (zadnji bend u kojem je svirao prije nego je otišao u Bijelo dugme se zvao "Rock"), tako da ga je 1973. godine Goran Bregović pozvao u Bijelo dugme.

Sljedećih nekoliko godina je svirao u tom bendu, a kada je 1978. Bregović otišao u vojsku, Ipe i Lazo Ristovski su pokrenuli vlastiti projekt "Stižemo". S obzirom na početni uspjeh, oni napuštaju Bijelo dugme i u potpunosti se predaju novom projektu. No te iste godine je Ipe uhapšen zbog posjedovanja hašiša i osuđen na tri godine zatvora. Počeo je služiti kaznu 1981. godine, a pomilovan je dvije godine kasnije. Nakon što je oslobođen, ponovno se pridružio Bijelom dugmetu i svirao u bendu do 1989. kada se bend raspao.

Nejasno je gdje je živio nakon početka rata u Bosni i Hercegovini. Većina kaže da je živio u Beogradu, ali Željko Bebek u svom intervjuu govori da je živio u Beču.

13. januara 1994. Ivandić je pao sa šestoga sprata zgrade u Beogradu i umro. Vjeruje se da je u pitanju samoubistvo, iako Bebek u gore navedenom intervjuu tvrdi da ne vjeruje u to.


System-users.svg Nedovršeni članak Goran Ivandić koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.