Zoran Redžić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zoran Redžić
Rođenje (1948-01-29) 29. januar 1948 (71 god.)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Zoran Redžić je rođen 29. januara 1948. godine u Sarajevu. Kao gimnazijalac, zajedno sa bratom Fadilom Redžićem (Indexi) počinje svirati u 'Aktivu saveza omladine općine Centar'. Godine 1965. na sarajevskoj muzičkoj sceni pojavljuje se grupa 'Čičci' sa Zoranom kao bas-gitaristom. Redžić kasnije prihvaća ponudu i pridružuje se 'Kodeksima' u Italiji, a po povratku u Sarajevo nastavlja s Bregovićem i Vukašinovićem u triju 'Mića, Goran i Zoran'. Od proljeća 1974. godine, karijera Zorana Redžića nastavlja se u 'Bijelom dugmetu' s kojim ostaje do raspada.

Osim što je vodio računa o svom udjelu u ukupnom zvuku grupe Redžić se brinuo o instrumentima i razglasu 'Bijelog dugmeta'. Trenutno živi i radi u Sarajevu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]