Idi na sadržaj

Mladen Vojičić Tifa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mladen Vojičić "Tifa"
Osnovne informacije
Ime po rođenjuMladen Vojičić
Rođenje (1960-10-17) 17. oktobar 1960 (63 godine)
Sarajevo, SR Bosna i Hercegovina, SFR Jugoslavija
ŽanroviHeavy metal, hard rok, folk rok
ZanimanjePjevač
Karijera1980–danas
Veb-sajtwww.mladenvojicic-tifa.com

Mladen Vojičić (Sarajevo, 17. oktobar 1960), poznat po nadimku Tifa, jest bosanskohercegovački rok pjevač i bivši član nekoliko sarajevskih muzičkih grupa. Najpoznatiji je po svom pjevačkom angažmanu u nekadašnjoj, vrlo popularnoj grupi Bijelo dugme.

Osim što je bio član Bijelog dugmeta, pjevao je u poznatim rok sastavima: Teška industrija, Vatreni poljubac i Divlje jagode). Pjevač je sa nespornim vokalnim sposobnostima, impulsivna ličnost iracionalnog karaktera koja plijeni pažnjom i kontroverzama u cijeloj regiji.

Danas, Tifa održava relativno uspješnu solo karijeru. Živi u Sarajevu, dok radeći provodi vrijeme u Beogradu.[1]

Rani period

[uredi | uredi izvor]

Mladen Vojičić je rođen 17. oktobra 1960. godine u Sarajevu, u tadašnjoj Jugoslaviji. Nadimak "Tifa" je dobio u periodu prije nego je napunio 4 godine jer je imao problema sa izgovorom glasa V pa je riječ lokomotiva izgovarao kao lokomotifa.

Vrlo rano je pokazao sklonost za pjevanje. U dobi od 5. godine života, znao je čitav repertoar Indexa. U osnovnoj školi je bio odličan učenik. U to vrijeme je bio ljubitelj britanske grupe Sweet. Završio je gimnaziju, ali nije briljirao na fakultetu. U namjeri da ispuni želju svog oca i da se bavi "pravim poslom", pohađao je niz studija Univerziteta u Sarajevu (mašinstvo, arhitektura, građevinarstvo, geodezija), ali je na kraju odustao od studija i posvetio se muzici.

Muzička karijera

[uredi | uredi izvor]

Rani period

[uredi | uredi izvor]

Svoju muzičku karijeru Tifa je započeo kao bas gitarista. Pjevati je počeo jedva mjesec dana poslije, kao zamjena za pjevača koji se jednog dana nije pojavio na probi. Poslije nekog vremena, grupa se počela razilaziti jer su svi ostali, izuzev Tife, izgubili interes za muziku. Posljednja grupa u kojoj je nastupao, prije nego je u oktobra 1980. otišao na odsluženje vojnog roka, se zvala Paradoks. Za vrijeme odsluženja vojnog roka održavao je vezu sa Zlatanom Čehićem, basistom Paradoksa. Počeli su razmjenjivati pakete s audio kasetama, pri čemu je Zlatan komponirao a Tifa pisao tekstove. Po povratku iz vojske saznaje da se Paradoks raspao a da se Zlatan pridružio grupi Top, usljed čega je vratio svoje tekstove i bio u potrazi za novim angažmanom. Ipak završava u grupi Top koji se raspada u januaru 1983. godine.

U međuvremenu su se Sarajevom pronijele priče o sjajnom Tifinom glasu usljed čega je dobijao ponude da se pridruži drugim grupama. Tifa se u tom periodu priključio nekolicini bendova ali ni jedan od tih bendova nije bio dugog vijeka. Nakratko je bio član ponovo uspostavljene Teške industrije te uz pomoć nekoliko njegovim tekstova grupa objavljuje svoj povratnički album Ponovo sa vama iz 1984. godine.

Bijelo dugme

[uredi | uredi izvor]
Tifa (naprijed) i Goran Bregović (nazad) na koncertu u Nišu 1985. godine.

U momentu dok je pokušavao stupiti u kontakt s Milićem Vukašinovićem i eventualnog pristupanja grupi Vatreni poljubac, Tifa dobiva poziv od Gorana Bregovića da pređe u Bijelo dugme, najpopularniju grupu u tadašnoj SFRJ, kao zamjena za dugogodišnjeg pjevača Željka Bebeka, koji je malo prije toga napustio Bijelo dugme. Te godine, 1984. Tifa je imao 24 godine i nije baš najbolje bio pripremljen za trenutnu slavu prema kojoj se kretao.

Nakon što su nekako završili album, grupa se upustila u turneju za koju će se kasnije ispostaviti da je bila problematična. Teret zamjene Željka Bebeka, glavnog pjevača, koji je proveo posljednjih 14 godina u grupi, bio je pretežak za Tifu. Ostali članovi grupe su bili znatno stariji i zreliji od svog novog pjevača, te su tražili disciplinu i profesionalan pristup od novog člana grupe u čemu se Tifa nije najbolje snašao.

Do oktobra 1985. godine, Bregović je konačno imao dovoljno razloga da ga izbaci iz grupe. Posljednji nastup Tife sa Bijelim dugmetom bio je koncert koji je održan 2. augusta 1985. godine u Moskvi. U novembru 1985. Tifa napušta sastav.

Period poslije Dugmeta

[uredi | uredi izvor]

Povratak na muzičku scenu ostvario je duetom sa Željkom Bebekom, učešćem na Bebekovom u to vrijeme novom muzičkom projektu Armija B. Zajedno su otpjevali pjesmu Široko nam toplo polje Glamočko. Dva bivša pjevača Bijelog dugmeta čak su nastupali tokom zajedničke koncertne turneje, međutim, pokazalo se još jednom da Tifa ne funkcioniše dobro na turneji jer je istu napustio s obrazloženjem da svakako nije bila uspješna. U jesen 1986. godine Tifa se na kraju pridružio Miliću Vukašinoviću koji je predvodio Vatreni poljubacu i sa istom grupom snima album 100% Rock and Roll.

Nakon što se nije mogao skrasiti ni tu, Tifa je na nagovor Seada Lipovače pristupio grupi Divlje jagode, kao zamjena za Alena Islamovića koji se pridružio Bijelom dugmetu. Učestvovao je u snimanju njihovog albuma Konji, pa čak i doprinjeo istom sa svojom numerom - "Zauvjek tvoj".

Sa Divljim jagodama snimio je još jedan album nakon čega je 1988. napustio grupu te sa klavijaturistom Vladom Podanyjem snima novi materijal pod nazivom Tifa & Vlado. Međutim, od diskografskih kuća nije bilo dovoljni interesa da se album i objavi.

1989. uspješno je objavio svoj prvi solo album „No1“ koji je snimio s Tifa bendom, tek osnovanim sastavom kojeg su činili glazbenici iz sastava s kojima je ranije nastupao: Aleksandar Šimraga (Top), Vladimir Podani (Divlje jagode), Mustafa Čizmić (Bolero) i Veso Grumić (Top), uz pomoć Đorđa Ilijana, koji je svirao klavijature tokom snimanja u studiju. Tifa je napisao većinu pesama. Otprilike u isto vrijeme, Tifa je pokušao pregovarati o prelasku u Atomsko sklonište, koji je tražio zamjenu za Sergia Blažića Đosera, ali se ovo nikad nije ostvarilo.

Početkom 1990., Tifa je nastupao na koncertima sa novom postavom Tifa benda, s Zlatanom Čehićem (suradnikom iz vremena Paradoksa) kao jednim od članova. Tifa je zajedno sa Zlatanom u jesen 1990. osnovao Tifa band" s kojim snima album Samo ljubav postoji.

Ostao je u svom rodnom mjestu toekom većeg dijela opsade Sarajeva. U tom ratnom periodu Tifa se vjenčao s Ljiljanom Matić, djevojkom s kojom je bio u vezi još od 1981. Tifa je 1995. napustio Sarajevo i otišao u Njemačku. Tamo se još jednom udružio sa Divljim jagodama, a zatim je osnovao svoj sastav. Kratko nakon toga se vratio u Sarajevo i nastavio sa solo karijerom.

Tokom 1995. godine radi na svom narednom albumu Dani bez tebe, na kojem je surađivao sa Seadom Lipovačom, a tekstove iz Londona je slao Zlatan Arslanagić.

2000. godine s pjesmom "Evo ima godina" pobijedio je na festivalu Sunčane skale u duetu s Gordanom Ivandić (sestrom Gorana "Ipeta" Ivandića) i crnogorskom rok grupom Makadam.

U junu 2005. je učestvovao na ponovnom okupljanju Bijelog dugmeta za tri velika oproštajna koncerta. 2013. godine izdaje svoj sedmi solo album pod imenom Spreman sam na sve.

Discografija

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Mladen Vojičić Tifa: Moja centralna baza je Sarajevo, grad u kojem ću jednog dana i umrijeti". Intervju s N. Ajnadžić. avaz.ba. 20. 1. 2019. Pristupljeno 20. 1. 2019.