Soda voda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Soda bubbles macro.jpg

Soda voda je bezalkoholno piće proizvedeno tako što se pod pritiskom obogaćuje obična voda ugljik dioksidom, da bi se dobila gazirana voda. Ovo bezalkoholno piće se ranije proizvodilo u manjim radionicama (sodarama), a majstori koji su to radili su se zvali [sodari]. Ukus takve vode je "sličan" današnjim gaziranim kiselim vodama.

Soda voda se pakovala u tzv. sifonske boce, koje su se proizvodile od stakla i na kojima je bio montiran metalni mehanizam sa ručkom.

Od soda vode "sodari" su pravili i osvježavajuća pića dodavanjem ekstrakta i šećera pa se dobijao : kraher , orandžada ili kokta, šabeso, apakola. Ovim pićima su se punile male flašice ili litarske boce (kao za kiselu vodu ili vino) sa specijalnim zatvaračem (takozvani pivski zatvarač).

Soda voda je bila jeftino piće i koristila se za uklanjanje simptoma jake kiseline u stomaku, pravljenje špricera itd. Sifonske boce su se koristile po više puta, i kad bi se ispraznile nosile se kod sodadžije na ponovno punjenje.

Lokal ili zanatska radnja gdje se proizvodi i prodaje "soda voda" se naziva "sodara" ili "sodarska radnja".

Pronalazač soda vode je Joseph Priestley engleski naučnik iz osamnaestog vijeka.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]