Soli (Kipar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karta koja pokazuje 10 drevnih gradova-kraljevstava Kipra
Mozaik labudova na Soliju

Soli ili Soloi (grčki: Σόλοι) je drevna gradska lokacija na ostrvu Kipar, smještena pored grada Karavostasi, jugozapadno od Morfua (Guzelyurt), i na obali u zalivu Morfu. Od 1974. godine nalazište je pod de facto kontrolom Turske Republike Sjeverni Kipar.

Historija[uredi | uredi izvor]

Izvorno, Soli se nalazio na dosta ograničenom geografskom položaju. Na trenutnoj lokaciji, Solon je tokom svog desetogodišnjeg putovanja dizajnirao cijelo urbano središte, po kojem se ime Soli često pripisuje. Reyes, međutim, osporava ovo etimološko poreklo, jer se ime Soli pojavljuje na prizmi Esarhaddon prije Solonove posjete.[1] Soli je bio jedno od deset gradskih kraljevina na koja je u to vrijeme bio podijeljen Kipar.

Ono što je danas ostalo uglavnom je iz rimskog razdoblja, posebno mozaični pod bazilike s bogatstvom ptica, životinja i geometrijskim dizajnom, te slikom labuda. Postoji pozorište, ali ono je toliko obnovljeno da više nema atmosferu svog prvobitnog doba.

U blizini Solija otkriven je trio drevnih podzemnih grobnica. Grobnice su iskopane 2005. i 2006. godine. Dvije grobnice sadržavale su mnoštvo nalazišta, ali je treća grobnica bila prazna nakon pljačke. Prema arheolozima, nalazi ukazuju na visok nivo bogatstva i moći. Neke pronađene posude slične su predmetima koji se obično proizvode u Atini. Artefakti su izloženi u Muzeju arheologije i prirode u Morfuu.[2]

Poznate ličnosti[uredi | uredi izvor]

Poznate ličnosti iz grada Solija bili su:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ A.T Reyes, Archaic Cyprus (1993):124
  2. ^ Rare Treasures Discovered In Ancient Tombs On Cyprus