Sonic Youth

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sonic Youth
PorijekloNew York, SAD
ŽanroviNoise rock
Karijera1983-2011
IzdavačiBlast First, SST, DGC
ČlanoviThurston Moore
Lee Ranaldo
Kim Gordon
Steve Shelley
Bivši članoviBob Bert
Jim O'Rourke
Sonic Youth 2011

Noise rock grupa Sonic Youth je bila američka grupa. Osnovana je 1983. u New Yorku. Osnovali su je pjevač/gitarist Thurston Moore, gitarist Lee Ranaldo i basista Kim Gordon. Grupa je mjenjala mnogo bubnjara da bi najduže ostao Steve Shelley koji se pridružio grupi 1986.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

EPi[uredi | uredi izvor]

  • Sonic Youth (1982)
  • Kill Yr. Idols (1983)
  • Master-Dik (1988)
  • Whores Moaning (1993)
  • TV Shit (1993)
  • Silver Session for Jason Knuth (1998)
  • In the Fishtank 9 (2001)
  • Kali Yug Express (2002)
  • Sensational Fix (2009)

Kompilacijski albumi[uredi | uredi izvor]

  • Sonic Death (1984)
  • Screaming Fields of Sonic Love (1995)
  • Made in USA (1986, 1995)
  • The Destroyed Room: B-Sides and Rarities (2006)
  • Hits Are For Squares (2008)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]