Spermatozoid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Spermatozoid i jajna ćelija
Dijagram spermatozoida

Spermatozoidi su vrlo malene muške polne ćelije, koje na prednjem dijelu -glavici sadrže jezgru. Stražnji dio spermatozoida čini dugačak repić koji svojim vijuganjem omogućuje kretanje spermatozoida. Spermatozoidi zajedno sa sjemenom tekućinom čine spermu.

Stvaraju se u testisima, u procesu spermatogeneze, koja traje 74 dana. Iz testisa odlaze u epididimis ili pasjemenik, kroz koji prolaze 11-12 dana i na tom putu dozrijevaju. Pasjemenik se sastoji od glave, tijela i repa i u njemu se može pohraniti 440 miliona spermatozoida, od toga polovina u repu. Ritmičkim stezanjem sjemenovoda, dugog 30 do 35 cm, spermatozoidi se potiskuju prema mokraćnoj cijevi.

Ulazak spermija u stražnji dio mokraćne cijevi naziva se emisija, a izbacivanje iz mokraćne cijevi ejakulacija. Za vrijeme ejakulacije, vanjski se kružni mišić, sfinkter, opušta, a ejakulat se ritmičkim grčevima mišića međice i penisa izbacuje iz mokraćne cijevi.

U jednom izljevu sperme kod čovjeka ima oko 50 miliona spermatozoida na milimetar.

Spermatozoidi izbačeni iz penisa u ženski spolni organ kreću se pomoću repića prema jajovodu. Tu se spajaju s jajnom ćelijom i tako je oplode. U svakom spermiju nalazi se 23 hromozoma.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]