Srđan Rajčević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Srđan Rajčević
Direktor Agencija za informaciono društvo Republike Srpske
Vrijeme na vlasti
2008 – 18. decembar 2018.
Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske
Vrijeme na vlasti
18. decembar 2018 –
Prethodnik Alen Šeranić
Rođenje
Banja Luka, SFRJ
Nacionalnost Srbin
Politička stranka SNSD
Obrazovanje Univerzitet u Sheffieldu
City College u Solunu Univerzitet u Banjoj Luci
Pravni fakultet
Vjera Pravoslavlje

Srđan Rajčević (rođen 1982. godine u Banjoj Luci) bosanskohercegovački je političar i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Član je Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).[1] Član je glavnog odbora, političkog savjeta, a od jula 2020. imenovan je za šefa Glavnog izbornog štaba ove stranke za lokalne izbore u novembru.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rajčević je rođen 1982. godine u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. 2001. se upisuje na CITY Collegu u Solunu, ispostavi Univerziteta u Sheffieldu, gdje je 2004. stekao diplomu iz računarstva. Poslije toga, postaje student na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, gdje je 2008. diplomirao. Trenutno je doktorand na tom univerzitetu.[2]

Nakon završetka studiranja, Rajčević postaje direktor novoosnovane Agencije za informaciono društvo Republike Srpske. Tu funkciju je vršio sve do izbora nove Vlade RS Radovana Viškovića 2018. godine, kada postaje novi ministar ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, nasleđujući Alena Šeranića (SNSD). 18. decembra 2018. je zvanično od strane Narodne skupštine RS izabran za tu funkciju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Чланови Владе Срђан Рајчевић - министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво". www.vladars.net. Vlada Republike Srpske. Pristupljeno 30. 3. 2020.
  2. ^ "Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS - Strastveni pravnik u IT svijetu". ba.ekapija.com. eKapija. 13. 10. 2014. Pristupljeno 30. 3. 2020.