Srbijanci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Srbijanski vozači taksija igraju šah

Srbijanci je pojam koji označava stanovnike Srbije, često se odnoseći na etnicitet Srbin, iako se ispravno koristi za sve osobe bez obzira na etničnost. U bosanskom jeziku, pojam Srbijanci se odnosi na Srbe iz Srbije, ili preciznije, na Srbe iz centralne Srbije.[1] Taj pojam isključuje etničke Srbe iz susjednih zemalja, kao što su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija, za koje se koristi termin Srbin (mn. Srbi). U engleskom jeziku postoji konfuzija oko korištenja ova dva termina, pri čemu se termin "srbijanci" pogrešno primjenjuje na etnicitet Srbin van Srbije (npr. "bosanski srbijanci" za bosanske Srbe). Prema tome, pojam "Srbi" se  pogrešno primjenjuje na stanovnike Srbije bez obzira na njihovu etničnost.[2][3] Pojam Srbijanci neki smatraju pogrešnim i uvredljivim od strane nekih, jer se najviše koristi u Hrvatskoj i Vojvodini.[4][5][6] Zabilježeno je da je ovaj tip demonima također prisutan u Bosni i Hercegovini i Srbiji (značajno, nasuprot Albanije i Hrvatske) — francuski narod su Francuzi, bilo da žive u Francuskoj ili u dijaspori, bilo etnicitet Francuz ili ne, italijanski narod su Italijani, itd.[7]

U Srpskom rječniku iz 1852. godine, postoji sljedeći unos:

Srbijanac - čovek iz Srbije; Srbijanski - koji je iz Srbije

Popularna srbijanska narodna pjesma ima refren "...Jelek, anterija i opanci, po tome se znaju Srbijanci", opisujući srbijansku narodnu nošnju.[8]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Miller, Nick (2008).
  2. ^ Uzelak, Gordona (1998).
  3. ^ Petrovich, Michael B. (1985).
  4. ^ Nikola Živković. ""Vojvodina? Gde je to?"" (jezik: Serbian). Nova srpska politička misao. Arhivirano s originala, 20. 5. 2012. Pristupljeno 8. 7. 2012. Ovim nije kraj naših podela. Pored reč «dođoši», postoji i pojam «prečani» i «Srbijanci». A kako se zovu Hrvati iz Bosne? Hrvatijanci? Ne, ta reč je naravno moja, veštačka, izmišljena. Ali, zašto ta pojava postoji samo kod Srba? Srbi i Srbijanci. Austrougarska je izmislila te podele, a mi Srbi smo ih prihvatili. U tome je problem. Mi prihvatamo jezik neprijatelja. Tuđe olako uzimamo, a odričemo se svoga. Tako smo olako odbacili i ćirilicu.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  5. ^ Nikola Tanasić (20. 7. 2012). "O Srbima, Srbijancima i srbijančenju Srba" (jezik: Serbian). Nova srpska politička misao. Pristupljeno 8. 7. 2012. O upotrebi pojma „Srbijanac“ [...] Međutim, unutar današnjih granica Srbije, „Srbijanci“ se uglavnom koriste na severu, kako bi se (uglavnom pežorativno i prezrivo) denotirali „gedžovani“, primitivci i sirotinja sa juga koja odudara od „zapadnoevropskih“ manira, običaja i „kulture“ tzv. „Vojvođana“. Očigledno je da ova upotreba, međutim, nastaje kasnije i nema veze sa onim „Srbijancima“ o kojima svedoče Vuk Karadžić i Branko Radičević.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  6. ^ V., M. (25. 4. 2013). "Nigde u Evropi ne postoje "Francužani" ili "Hrvaćani", kao što postoje Srbijanci i Bosanci". Blic.
  7. ^ "Srbin, Srbijanac i Bosanac". B92.
  8. ^ "Јелек, антерија..." Srpski kod. 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]