Srebrenički inferno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Srebrenički inferno je muzička kompozicija napisana u spomen na žrtve genocida u Srebrenici. Tekst je napisao pjesnik Džemaludin Latić dok je muziku komponirao Đelo Jusić.[1][2]

O infernu[uredi | uredi izvor]

Srebrenički inferno službeno je po prvi put izveden 20. septembra 2003. godine, prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Inferno se redovno izvodi prilikom svake godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici ali i prilikom drugih manifestacija koje imaju za cilj evociranje na žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

Kroz stihove ove poeme govori se o bolu djeteta koje je tokom ove tragedije ostalo bez svojih roditelja, braće, sestara ili najmilijih, kao što je bio slučaj s mnogom djecom ove UN-ove zaštićene zone.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ ""Srebrenički inferno" i ove godine dirnuo srca, Rijad Gvozden rasplakao citatom iz romana "Derviš i smrt"". Klix.ba. Pristupljeno 9. 7. 2018.
  2. ^ "Sjećanje na žrtve / Majko, majko, još te sanjam, sestro, brate... Srebrenički inferno". radiosarajevo.ba. 11. 7. 2017. Pristupljeno 9. 7. 2018.