Đelo Jusić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Đelo Jusić
Rođenje (1939-01-26) 26. januar 1939.
Smrt31. maj 2019(2019-05-31) (80 godina)

Đevalhudin "Đelo" Jusić (Dubrovnik, 26. januar 1939 – 31. maj 2019) bio je hrvatski kompozitor bosanskohercegovačkog porijekla, poznat po brojnim velikim djelima domaće zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne muzike. Djelovao je i kao aranžer i dirigent, a svojevremeno je gradio i karijeru jednog od najboljih domaćih gitarista u bivšoj Jugoslaviji. Komponirati je počeo 1960-ih godina, kada je osnovao vokalno-instrumentalni sastav, grupu "Dubrovački trubaduri", s kojom je 1968. i nastupio na Euroviziji. U rodnom gradu našao je izvore nadahnuća te oblikovao prepoznatljive karakteristike u melodijskoj, harmonijskoj i stilskoj fakturi svojih kompozicija. One pripadaju mediteranskom krugu zabavne muzike, kojem su dale vrijedan i specifičan doprinos. Tokom dugogodišnje karijere nagrađivan je brojnim platinastim i zlatnim diskografskim priznanjima. Njegova djela izvodile su zvijezde kao što su: Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Neda Ukraden, Dubravka Jusić, Milo Hrnić i brojni drugi, a među njegova najpoznatija djela ubrajaju se jugoslavenska predstavnica na Euroviziji 1968. "Jedan dan", festivalski hitovi sa "Splita" i "Zagrebfesta" "Dalmatinski lero", "Zapjevajmo prijatelji", "Mladosti, moja lijepa radosti", "Volim te budalo mala", "Zagrljeni", "La musica di notte", "Stare ljubavi", "Sinoć sam htjela", „Pusti da ti leut svira“, „Dobro jutro, Margareta“, „Sve se vraća, sve se plaća“, te veliki hitovi kao "Prijatelji stari, gdje ste", "U svakom slučaju te volim", "Shalom Sara", "Con sordino", "Sva su moja proljeća u meni" i brojni drugi.

Osnivač je i dječjeg hora "Mali raspjevani Dubrovnik". Osim za "Jugoton" snimao je i za svjetske izdavače te ostvario opus od 80 LP i 20 CD izdanja za koja je dobio desetak platinastih i zlatnih diskografskih priznanja.

Kao dirigent nastupao je na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov kompozitorski rad protezao se i na orkestralnu (suita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorij De civitate libertatis veritas), scensku (musical Dundo Maroje), filmsku i televizijsku muziku (Zlatna arena za muziku u filmu "Dubrovački suton", 1999). Snimio je i nekoliko CD-a s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral.

Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo 2007. godine.