Srednji prst

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Srednji prst

Srednji prst (lat. digitus medius) je dio šake, treći – srednji od pet prsta, a nalazi se između kažiprsta i prstenjaka. Srednji prst je obično najduži prst ruke, a podržan je s tri falangne kosti. Kod većine primata, uključujući i ljude, uz palac, srednji prst je najjači prst. Stoga, srednji prst igra važnu ulogu u (pri)hvatanju, gdje je opterećenje uglavnom na ovom prstu.

Srednji prst može biti u odnosu na ostale prste relativno samostalan, iako nema pokretljivost palca i kažiprsta. Stoga, srednji prst može samo djelomično zamijeniti funkciju kažiprsta.[1]

Značenje pokreta[uredi | uredi izvor]

U mnogim kulturama, posebno u Evropi, podignut srednjak iz dlana prema gore je uvreda za osobe kojima je pokazan. Starija varijanta je "pokazivanje ptice" (uz položeni kažiprst i ostatak prstiju) U Engleskoj, srednji prst, podignut zajedno s kažiprstom, napadački je gest. Međutim, to se odnosi samo na pokazivanje sa nadlanične strne. Prema legendi, to je relikt Stogodišnjeg rata. Misli se da iz vremena takmičenja u gađanju lukom i strijelom potiče i izraz "pokazati debeli prst".

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Napier J. R., Napier P. J. (2005): The matural history of the primates – A review of the natural history of the primates. The MIT Press, History, Cambridge, Massachussets, ISBN 0-262-64033-3; ISBN 0-262-14039-X.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]