Stara ili Hafizadića česma

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Stara ili Hafizadića česma u Jajcu se nalazi u ulici Hrvoja Vukčića Hrvatinića, uz Travničku kapiju, ispod Omerbegovića kuće. Na sjednici komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj 4. do 8. mara 2003. godine, groblje proglašeno je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović (predsjedavajući), Ljiljana Ševo i Tina Wik.

Historija[uredi | uredi izvor]

Česmu je sagradila hadži Šerifa Merjem hanuma, žena Seid Ahmed-bega Hafizadića, kći bosanskoga teftedara Ahmet-bega Vilića iz Travnika, što je vidljivo iz natpisa na donjoj ploči iznad česme. Sagrađena je (1845/1846) godine. Ranije je česma stajala na drugoj strani ulice, tridesetak metara od njene današnje lokacije na koju je prenesena 1948. godine, u neizmijenjenome obliku. Nakon prenošenja, česmi je dodato novo betonsko korito.

Opis[uredi | uredi izvor]

Česma je četverougaonog oblika sa niskim jednostrešnim krovom koji se sastoji od jedne velike pravougaone profilirane kamene ploče. Rađena je u klesanome kamenu. Na stranama česme nalaze se dva profilirana kamena polustupa sa naglašenim kamenim stopama. Stope su oslonjene na kameni postament visine oko 0,50 m. Na postament se oslanja i kamena ploča sa izrezanim šiljastim lukom u sredini i polovine lukova sa obje strane česme. Iz srednjeg luka teče voda u korito. Česma je duga i visoka 1,95 m, a široka 1,10 m. Iznad česme su dva zapisa o njenoj izgradnji.

Tekst natpisa isklesan je na dvije kamene ploče. Na gornjoj, manjoj ploči, ispisan je citat iz Kur'ana. Na drugoj, donjoj ploči, veličine 32x47 cm, nalazi se natpis u pjesmi na turskom jeziku. Natpis isklesan i ispisan u nesh-talik pismu smješten je u šest kvadratnih polja rastavljenih linijama, a ploča je omeđena tordiranom vrpcom.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Mehmed Mujezinović - Islamska epigrafika Bosne i Hercegovine, knjiga II, Sarajevo – Publishing, Sarajevo, 1998.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Stara ili Hafizadića česma u Jajcu". Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]