Idi na sadržaj

Stefan Radoslav

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stefan Radoslav
Kralj Srbije
PrethodnikStefan Nemanjić
NasljednikStefan Vladislav
SupružnikAna Angelina Komnena Duka
DinastijaNemanjići
OtacStefan Nemanjić
MajkaEudokija Anđeo

Stefan Radoslav (Стефан Радослав; o. 1192 – nakon 1235) bio je kralj Srbije od 1228. do 1233, a poznat je i kao Stefan Duka (grčki: Στέφανος Δούκας).

Pečat kralja Stefana Radoslava

Bio je sin Stefana Nemanjića (Stefan Prvovenčani) i njegove žene, Grkinje Eudokije Anđeo te unuk velikog župana Stefana Nemanje.[1] Imao je braću – svetog Savu II[2] i kralja Vladislava Nemanjića.[3]

Za života svog oca, Radoslav je bio vladar Zahumlja (Humska zemlja).[4]

Nakon očeve je smrti Radoslav postao kralj, a okrunio ga je sveti Sava, njegov stric. Crkva u Srbiji i sekularna vlast obje su bile u rukama Nemanjića.

Radoslav je oženio Grkinju iz Epira, damu Anu Angelinu Komnenu Duku.[5] Navodno je njihov sin bio Dragoslav Jovan.

Srpski plemići su se zgrozili kad je Radoslav „potpao pod vlast“ svoje supruge, koja ga je natjerala da se potpisuje na grčkom. Grčki uticaj je sve više prodirao u Srbiju zahvaljujući Ani. Godine 1233. mnogi su se plemići pobunili protiv Radoslava u korist njegova brata Vladislava, koji je oženio bugarsku princezu Beloslavu. Radoslav i Ana su pobjegli iz Srbije, ali su se poslije vratili tamo te su oboje postali redovnici. Radoslav je iznimno volio Anu, koja mu je bila sestrična, a prema zapisu Teodozija, ona se ipak zaljubila u jednog Francuza.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Cawley, Charles (2011). Profile of Stefan Nemanjić, his wives and children. Foundation for Medieval Genealogy.
  2. ^ Fine, John Van Antwerp (1994), The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. University of Michigan Press. ISBN 978-0-472-08260-5.
  3. ^ Fajfrić, Željko (2000). Sveta loza Stefana Nemanje.
  4. ^ Mauro Orbin. 1601. The Realm of the Slavs.
  5. ^ Biograf i redovnik Teodozije je zabilježio da je Radoslav oženio Anu.