Stolačka sahat-kula

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Stolačka sahat-kula u 19. vijeku

Stolačka sahat-kula u Stocu je bila locirana uz zgradu bivše kiraethane (čitaonice) pedesetak metara istočno od Careve (Hunkari) džamije (Cami). Sagrađena je poslije 1664. godine jer je nema spomena u putopisima Evlije Čelebije. Radila je do pred prvi svjetski rat i otkucavala vrijeme po a la turca satu. Austrougarske vlasti su skinule sa nje zvono i upotrijebile ga u ratne svrhe. Toranj kule srušen je do pred drugi svjetski rat.

Neznani Stočanin (ne piše mu ime) zavjestao je 20. ševala 1182. hidžretske (27. februar 1769.) godine 50 groša i odredio da se daju na kamate i prihod troši na opravke ove sahat kule. Emin-aga Jašarbegović bio je 1206. hidžretske (1791/1792) godine mutevelija ovoga vakufa koji je na sudu položio sto groša vakufskog novca i izjavio kada je i u koju svrhu vakuf osnovan. Ovo je najstariji spomen ove sahat-kule. Hafiz-paša Rizvanbegović je opravljao toranj ove sahat-kule 1838. godine i tada je na njenom satu puklo zvono. Ali-paša je nabavio i na sat postavio novo zvono.

Današnja Stolačka sahat-kula je obnovljena 2013. godine donacijom građana. Nalazi se na privremenoj listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Hasandedić, Hizvija: Muslimanska baština u Istočnoj Hercegovini

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]