Svici sa Mrtvog mora

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Svici s Mrtvog mora (također Svici iz Kumranske pećine ) su drevni jevrejski i hebrejski vjerski rukopisi prvi put pronađeni 1947. u pećinama Kumran u tadašnjoj Mandatarnoj Palestini, u blizini Ein Feshkha na Zapadnoj obali, na sjevernoj obali Mrtvog mora. Datirajući između pne 3. stoljeća i CE 1. stoljeću,[1] svici sa Mrtvog mora se smatraju jednim od najvažnijih otkrića u historiji arheologije, i imaju veliki historijski, vjerski i jezički značaj jer uključuju najstarije sačuvane rukopisi čitavih knjiga, kasnije uključenih u biblijske kanone, zajedno sa deuterokanonskim i vanbiblijskim rukopisima koji čuvaju dokaze o raznolikosti religijske misli u kasnom judaizmu Drugog hrama, dok istovremeno bacaju novo svjetlo na pojavu kršćanstva i rabinski judaizam.[2] Većinu svitaka drži država Izrael u Svetištu knjige u Izraelskom muzeju, ali neki od njih su odneseni u Jordan i sada su izloženi u Jordanskom muzeju u Amanu. Vlasništvo nad svicima, međutim, polaže država Palestina.[3]

Pećine u Kumranu
Kumranska pećina 4, gdje je pronađeno devedeset posto svitaka
Pogled na Mrtvo more iz pećine u Kumranu u kojoj su otkriveni neki svici s Mrtvog mora.
Svitak Isaije (1QIsa a ) sadrži gotovo cijelu Knjigu Isaije.
Svitak dokumenata iz Damaska, 4Q271D f, pronađen u pećini 4
Pogled na dio svitka iz hrama koji je pronađen u Kumranskoj pećini 11.
Dvije grnčarske posude u kojima su bili neki od svitaka s Mrtvog mora pronađeni u Kumranu.
Dvije tegle sa svicima s Mrtvog mora u Jordanskom muzeju, Aman
Ranije nečitljiv fragment svitaka s Mrtvog mora snimljen od strane Laboratorije za mlazni pogon koristeći digitalnu infracrvenu tehnologiju. Prevedeno glasi: "On je napisao Noine riječi."
Eleazar Sukenik ispituje jedan od svitaka s Mrtvog mora 1951.
Naučnici sastavljaju fragmente svitaka s Mrtvog mora u Rokfelerovom muzeju (bivši Palestinski arheološki muzej).

Bilješke[uredi | uredi izvor]

 

Reference[uredi | uredi izvor]

Citati[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Digital Dead Sea Scrolls: Nature and Significance". Israel Museum Jerusalem. Arhivirano s originala, 1. 10. 2014. Pristupljeno 13. 10. 2014.
  2. ^ "Dead Sea Scrolls | Definition, Discovery, History, & Facts | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 17. 11. 2021.
  3. ^ Lyons, Martyn (2011). Books: a living history. Los Angeles: J. Paul Getty Museum. str. 51–53.