Tarpan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tarpan
Status zaštite: Izumrli (1879)
Jedina poznata slika živog Tarpana, oko 1884.
Jedina poznata slika živog Tarpana, oko 1884.
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Mammalia
Red Perissodactyla
Porodica Equidae
Rod Equus
Vrsta E. f. ferus
Trojno ime
'''Equus ferus ferus'''
Boddaert, 1785

Tarpan (Equus ferus ferus) je bio evroazijski divlji konj. Zadnji primjerak ove rase je uginuo u Ukrajini 1918 ili 1919 godine. Tarpan na kirgijskom i kazačkom jeziku znači konj.

Ovu rasu prvi put je opisao Johann Friedrich Gmelin 1774 godine, kada je posjetio regiju Bobrovsk u današnjoj Rusiji. Pieter Boddaert je 1784 godine klasificirao ovog konja kao Equus ferus. Pretpostavlja se da svi udomaćeni konji (Equus caballus) potiču od ove divlje pasmine.

Pokušavalo se vratiti ovu pasminu "iz mrtvih", pažljivim uzgojem konja sa sličnim fenotipskim karakteristikama originalnog tarpana. To je donekle i uspjelo, pa je stvorena nova rasa konja u Poljskoj koja se naziva konik, koja fenotipski dosta podsjeća na tarpana, ali ne i genotipski.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]