Taxus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Taxus
(Rod tisâ)
Cvjetovi evropske tise (Taxus baccata)
Cvjetovi evropske tise (Taxus baccata)
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaConiferophyta
RazredPinopsida
RedPinales
PorodicaTaxaceae
RodTaxus
Vrste
Vidi tekst
Jedna tisa u Asturiji smatra se najstarijom u Španiji i proglašen je prirodnim spomenikom, 27. aprila 1995. godine.[1]

Taxus je rod stablašica konífera porodice Taxaceae, tipski za planinska područja, sa hladnim i vlažnim okruženjem, a preferira krečnjačke terene.

Opis[uredi | uredi izvor]

Tise mogu doseći visinu do 20 metara. Iako se često razvijaju neravnomjerno, njihova kruna je piramidna s obilnim granama koje sa deba polaze vodoravno. Stablo je gusto i s tankom korom i malim crvenkastim ili sivkasto smeđiim prugama, a dostižu promjere i do 1,5 metara. Stabla su veoma dugovječnai, sposobna da prekorače i 1.500 godina života. Ima zimzelene listove, duge od 10 do 30 mm, raspoređene u dva suprotna reda, tamnozelene boje na gornjoj strani i žućkaste ili gole na donjoj. To je rod dvospolnih biljaka, sa muškim ili ženskim češerima. Plodovi su u obliku mesnatog arila koji okružuju sjemenku, intenzivne crvene boje i ugodnog okusa. Sazrijevaju u jesen i svakih šest ili sedam godina drvo ima obilal prinos plodova. Rijetko formiraju šume, pa je uobičajeno naći izolirane primjerke. Gotovo svi dijelovi biljke bogati su otrovnim alkaloidima: taksin, taksol i bakatin, a prvi je najopasniji jer može izazvati smrti za nekoliko minuta. Aril ili bobica nisu otrovni d i mogu se uzimati uz oprezno uklanjanja sjemena, u kojem se nalaze otrovi.

Drvo mu je vrlo tvrdo, finozrnasto i čvrsto, što ga čini vrlo pogodnim za stolariju i rezbarenje, iako nedostataju komadi dovoljne debljine, zbog sporog rasta, što ograničava njegovu upotrebu. Tokom Srednjeg vijeka bilo je široko korišteno na Britanskim otocima za izradu dugačkih lukova, zbog otpornosti i fleksibilnosti, što je dovelo gotovo do izumiranja tisa na tom geografski području.

Priče i legende[uredi | uredi izvor]

U irskoj legendi, ako bi se neko oženio djevicom, nezamjenjiv uvjet bio je da mu namjesnik donese granu božikovine, cvijet nevena i grimizne bobice tise. Popularna engleska izreka preuzima enigmatičnu tradiciju koja se odnosi na tise kao najdugovječnije biće. Prosječna dužina životnog vijeka im u prosjeku iznosi oko 729 godina.

Taksonomija[uredi | uredi izvor]

Rod Taxus opisao je Carl Linnaeus i objavio u Species Plantarum 2: 1040, 1753.[2]

Vrste[uredi | uredi izvor]

Izumrle

Hibridi Taxus x media = Taxus baccata x Taxus cuspidata Taxus x hunnewelliana = Taxus cuspidata x Taxus canadensis

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Monumentos Naturales". Gobierno del Principado de Asturias. Arhivirano s originala, 9. 6. 2020. Pristupljeno March 14, 2013. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Taxus". Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. Pristupljeno April 1, 2015. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ Corneanu, G. C.; Corneanu, M. y Bercu, R. (2004). Comparison between some morpho-anatomical features at fossil vegetal species and at their actual correspondent species. Studia Universitatis Babeş-Bolyai, Geologia, 49: 77–84.
  4. ^ Manchester S.R. (1994). "Fruits and Seeds of the Middle Eocene Nut Beds Flora, Clarno Formation, Oregon". Palaeontographica Americana. 58: 30–31.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]