Taxus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Taxus
(Rod tisâ)
Cvjetovi evropske tise (Taxus baccata)
Cvjetovi evropske tise (Taxus baccata)
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaConiferophyta
RazredPinopsida
RedPinales
PorodicaTaxaceae
RodTaxus
Vrste
Vidi tekst
Jedna tisa u Asturiji smatra se najstarijom u Španiji i proglašen je prirodnim spomenikom, 27. aprila 1995. godine.[1]
Aril Taxus baccata

Taxus je rod stablašica konífera porodice Taxaceae, tipski za planinska područja, sa hladnim i vlažnim okruženjem, a preferira krečnjačke terene.

Opis[uredi | uredi izvor]

Tise mogu doseći visinu do 20 metara. Iako se često razvijaju neravnomjerno, njihova kruna je piramidna s obilnim granama koje sa deba polaze vodoravno. Stablo je gusto i s tankom korom i malim crvenkastim ili sivkasto smeđiim prugama, a dostižu promjere i do 1,5 metara. Stabla su veoma dugovječnai, sposobna da prekorače i 1.500 godina života. Ima zimzelene listove, duge od 10 do 30 mm, raspoređene u dva suprotna reda, tamnozelene boje na gornjoj strani i žućkaste ili gole na donjoj. To je rod dvospolnih biljaka, sa muškim ili ženskim češerima. Plodovi su u obliku mesnatog arila koji okružuju sjemenku, intenzivne crvene boje i ugodnog okusa. Sazrijevaju u jesen i svakih šest ili sedam godina drvo ima obilal prinos plodova. Rijetko formiraju šume, pa je uobičajeno naći izolirane primjerke. Gotovo svi dijelovi biljke bogati su otrovnim alkaloidima: taksin, taksol i bakatin, a prvi je najopasniji jer može izazvati smrti za nekoliko minuta. Aril ili bobica nisu otrovni d i mogu se uzimati uz oprezno uklanjanja sjemena, u kojem se nalaze otrovi.

Drvo mu je vrlo tvrdo, finozrnasto i čvrsto, što ga čini vrlo pogodnim za stolariju i rezbarenje, iako nedostataju komadi dovoljne debljine, zbog sporog rasta, što ograničava njegovu upotrebu. Tokom Srednjeg vijeka bilo je široko korišteno na Britanskim otocima za izradu dugačkih lukova, zbog otpornosti i fleksibilnosti, što je dovelo gotovo do izumiranja tisa na tom geografski području.

Priče i legende[uredi | uredi izvor]

U irskoj legendi, ako bi se neko oženio djevicom, nezamjenjiv uvjet bio je da mu namjesnik donese granu božikovine, cvijet nevena i grimizne bobice tise. Popularna engleska izreka preuzima enigmatičnu tradiciju koja se odnosi na tise kao najdugovječnije biće. Prosječna dužina životnog vijeka im u prosjeku iznosi oko 729 godina.

Taksonomija[uredi | uredi izvor]

Rod Taxus opisao je Carl Linnaeus i objavio u Species Plantarum 2: 1040, 1753.[2]

Vrste[uredi | uredi izvor]

Izumrle

Hibridi Taxus x media = Taxus baccata x Taxus cuspidata Taxus x hunnewelliana = Taxus cuspidata x Taxus canadensis

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Monumentos Naturales". Gobierno del Principado de Asturias. Arhivirano s originala, 9. 6. 2020. Pristupljeno 14. 3. 2013.
  2. ^ "Taxus". Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. Pristupljeno 1. 4. 2015.
  3. ^ Corneanu, G. C.; Corneanu, M. y Bercu, R. (2004). Comparison between some morpho-anatomical features at fossil vegetal species and at their actual correspondent species. Studia Universitatis Babeş-Bolyai, Geologia, 49: 77–84.
  4. ^ Manchester S.R. (1994). "Fruits and Seeds of the Middle Eocene Nut Beds Flora, Clarno Formation, Oregon". Palaeontographica Americana. 58: 30–31.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]