Timothy Leary

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Timothy Leary
američki pisac i psiholog
Rođenje (1920-10-22) 22. oktobar 1920.
Springfield (Massachusetts), SAD
Smrt31. maj 1996(1996-05-31) (75 godina)
Beverly Hills, SAD

Timothy Leary (Timoti Liri) je bio poznati psiholog, filozof i jedan od glavnih aktera hippie i New Age pokreta. Rođen je u Massachusettsu 22. oktobra 1920. godine. Potiče iz katoličke porodice, što predstavlja dijametralno suprotan religijski pogled od onog koji će zagovarati od svoje mladosti pa do kraja života. Magistrirao je iz oblasti utvrđivanja strukture intelekta, a doktorirao odbranivši tezu iz psihologije ličnosti/socijalne psihologije. Naime, njegov kružni (circumplex) model interpersonalnih relacija bio je polazište za neposredne, kasnije, pa i savremene, složenije koncepcije u ovoj oblasti. Leary je smatrao da su za opis ličnosti ključne dimenzije dominacija-submisija (pokoravanje) i ljubav-mržnja, koje su međusobno ortogonalne (nezavisne). Ličnost svake osobe može biti predstavljena tačkom u krugu koji sijeku ove dvije prave (dimenzije). Tako su ekstraverti (otvorene, društvene osobe) pozicionirane između dominacije i ljubavi, a hostilne osobe (neprijateljski nastrojene i neugodne u društvu) smještene u kvadrantu oivičenom pozitivnim polom prve dimenzije (dominacija) i negativnom polom druge dimenzije (mržnja).

Međutim, Timothy je široj javnosti a, pogotovo alternativnoj kulturi, poznat kao inspirator i podstrekivač na uzimanje halucinogenih droga (u prvom redu LSD-a). Kako je jedno vrijeme svoja istraživanja obavljao na poznatom američkom univerzitetu Harvard, a ona su se izmakla kontroli, samouvjereno je zaključio kako je LSD puno važniji nego Harvard. Jednom prilikom je rekao da u budućnosti ljude neće pitati koju knjigu čitaju, već koju supstancu koriste. Javnost (pogotovo mlade, koji su bili njegova ciljna grupa) je p(r)ozivao na razmišljanje 'svojom glavom' i preispitivanje autoriteta. 'Think for yourself, question authority', često je običavao govoriti. Njegova druga, možda još raširenija krilatica, glasi: 'Turn on, tune in, drop out.'

Kao podrška za predizbornu kampanju, John Lennon mu je napravio pjesmu: 'All we are saying is give peace a chance.' Na samom snimku, pored Yoko Ono i ostalih aktera, pojavljuju se Timothy i njegova mnogo godina mlađa nova djevojka koji pasionirano pjevaju tek komponovanu melodiju, koja poziva na prekid Vijetnamskog rata, te na međusobnu ljubav, poštovanje i toleranciju.

Autor je sljedećih pojmova (neologizama): egzopsihologija (eng. exopsychology), sajberdelično (eng. cyberdelic), neuropolitika (eng. neuropolitics).

Postavio je sedam suštinskih duhovnih pitanja:

1) Kakva je to energija koja stoji u osnovi svemira?

2) Šta je to život? Kako on ustvari počinje? Kako se razvija?

3) Ko je čovjek? Od kakvih struktura se sastoji i koje funkcije obuhvata?

4) Na koji način čovjek opaža, doživljava, saznaje?

5) Ko sam ja (tzv. ego-pitanje)?

6) Kako se trebam osjećati u vezi sa životom?

7) Kako da se oslobodim toga (tj. raščistim sa životom koji mi je nametnut, te počnem vlastiti kreativni proces)?

Timmy Leary je pokušao osmisliti tok vlastitog umiranja. Smatrao je da je to vrhunac odupiranja društvenim normama i ultimativni test antikonformizma i kreativnosti. S obzirom da je saznao da boluje od kancera prostate, potrudio se da preostalo vrijeme života provede veseleći se i uživajući (tj. na hedonistički način). Umire 31. maja 1996. Njegov pepeo poslan je raketom u svemir.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Timothy Leary koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.