Trbuh Pariza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Trbuh Pariza je treći roman iz dvadesetoknjižnog ciklusa Rougon-Macquartovi ili Prirodna i društvena povijest jedne obitelji pod Drugim carstvom, francuskog pisca Émile Zola. U ovom naturalističkom djelu Zola opisuje, između voća, povrća, mesa, ribe i sira, svakodnevni život pariskog društva koji se odvija oko nove glavne tržnice Les Halles, monumentalne metalne konstrukcije sa staklenim zidovima sagrađene između 1854 i 1870 godine. Radi se o prvom Zolinom romanu u kojem je centralna tema radnička klasa. Prvi put je objavljen u više djelova u ljevičarskim novinama L'État između 12 januara i 17 marta 1872. godine, nakon čega je izdana knjiga u aprilu 1873.

Priča je koncentrisana oko izbjeglog političkog zatvorenika Florenta i utiska koji je ostavio na Lisu Quenu i njenu porodicu u kojoj je našao utočište.