Trioda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Simbol za triodu

Trioda je elektronska cijev sa tri elektrode i prvi je elektronski element kojim je ostvareno pojačanje električnog signala (Lee de Forest 1906).

Trioda u prostoru između katode i anode ima upravljačku rešetku (mrežicu). Promjenom napona između rešetke i katode kontrolira se tok elektrona između katode i anode, a time i potrošnja snage u vanjskom električnom krugu.

Trioda se za mali izmjenični signal može prikazati kao naponski kontrolirani izvor kojemu su karakteristične veličine: prohvat (faktor pojačanja) µ, strmina (transkonduktancija) S i unutarašnji otpor Ri povezane formulom

Za tipične triode faktor pojačanja se kreće u rasponu od 10 do 100, a time je određeno i najveće pojačanje napona koje se može postići u elektronskom sklopu.