Električni otpor

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

Električni otpor (znak: R)fizikalna veličina kojom se izražava visina napona koji je potreban da bi se uspostavio protok električne struje određene jačine, što je za mnoge materijale stalna vrijednost (Ohmov zakon). [1] Mjerna jedinica u Međunarodnom sistemu (SI) je om. [2] Za fizičko ostvarivanje određene vrijednosti otpora u elektrotehnici i elektronici koriste se otpornici.

Otpor vodiča[uredi | uredi izvor]

Otpor vodiča stalnog poprečnog presjeka proporcionalan je njegovoj dužini (l), obrnuto proporcionalan površini presjeka (S), a specifični električni otpor (ρ) ovisi o materijalu:

R=\rho \cdot \frac{l}{S} [3]

Željezo kao vodič nije dovoljno dobro jer je njegov otpor oko 7 puta veći od otpora bakrenog vodiča potpuno istih dimenzija. Kod čistih metala (bakar, aluminij, zlato, srebro, itd.) otpor raste s porastom temperature[3]. Kod nekih legura proizvedenih za izradu otpornika, kao što su manganin i konstantan otpor se ne mijenja s temperaturom. Kad se koristi ugalj, njegov otpor čak i pada kada se zagrijava. [3]


Vrste električnog otpora[uredi | uredi izvor]

Omski električni otpor[uredi | uredi izvor]

Omski električni otpor je specijalni otpor čija vrijednost ostaje konstantna bez obzira na promjenu visine električnog napona, jačine električne struje ili frekvencije. [4] U ovom slučaju vrijedi:

R = \frac U I = \text{konst.}\ ; \quad U \sim I\ ;\quad I=\frac U R [3]

Protokom struje kroz omski otpornik, dolazi do pada napona na otporniku i zagrijavanja koje rezultira električnim radom.

P=U\cdot I=U^2:R=I^2\cdot R [3]

Slijepi električni otpor[uredi | uredi izvor]

Slijepi električni otpor je veličina u elektrotehnici koja izmjeničnu električnu struju kroz prouzrokovanje određenog električnog napona ograničava i time dovodi do pomjeranja faznog toka između struje i napona. Vrijednost ovog otpora je ovisna o frekvenciji. Kapacitivni ili induktivni otpor se može nazvati i slijepi otpor jer do njega dolazi do prenosa električne energije koja se na otporniku ne pretvara u termičku ili mehaničku energiju.

Induktivni električni otpor[uredi | uredi izvor]

Navojni otpornik:

\, Z_L = \mathrm{j} \omega L = \mathrm{j} X_L

gdje je j imaginarna vrijednost. Njegov induktivni otpor je imaginarni dio impedacije:

\, X_L = 2 \pi f L = \omega L

Ovaj otpor je linearno neovisan o jačini struje i veličini napona, dok se njegova vrijednost povećava povećanjem frekvencije. [5]

Kapacitivni električni otpor[uredi | uredi izvor]

Kondenzator:

Z_C = \frac{1}{\mathrm{j} \omega C} = \frac{-\mathrm{j}}{\omega C} = \mathrm{j} X_C

Njegov kapacitivni otpor je imaginarni dio impedacije:

X_C = - {1 \over {2 \pi f C}} = - {1 \over {\omega C}}

Ovaj otpor je linearno neovisan o jačini struje i veličini napona, dok se njegova vrijednost smanjuje povećanjem frekvencije. [6]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]