Elektromagnetno polje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Elektromagnetno polje je prostor gdje se opaža energetska interakcija s električnim nabojem odnosno drugim elektromagnetnim poljem. Interakcija je obostrana tako da polje djeluje na naboj a naboj stvara polje. Elektromagnetno polje je vektorsko tako da se u svakoj prostorno-vremenskoj koordinati mogu jednoznačno odrediti vektori E (električne komponente polja) i H (magnetske komponente polja). Vektorski produkt ovih vektora okomit je na ravnu u kojoj djeluju i predstavlja energiju elektromagnetnog polja (Pointingov vektor). Interakcija u elektromagnetnom polju odvija se putem elektromagnetnog vala koji se širi u prostoru brzinom svjetlosti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]