Statički elektricitet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Statički elektricitet je imbalans električnih naboja unutar ili na površini materijala ili između materijala. Naboj ostaje sve dok se ne udalji električnom strujom ili električnim pražnjenjem . Riječ "statički" se koristi da se razlikuje od električne struje, gdje električni naboj teče kroz električni provodnik.[1]

Statički električni naboj može se stvoriti kad god se dvije površine dodiruju i/ili klize jedna o drugu, a zatim se razdvoje. Efekti statičkog elektriciteta poznati su većini ljudi jer mogu osjetiti, čuti, pa čak i vidjeti iskre ako se višak naboja neutralizira kada se približi električnom provodniku (na primjer, put do zemlje), ili području s viškom naboja suprotnog polariteta (pozitivan ili negativan). Poznati fenomen statičkog šoka (elektrostatičko pražnjenje) je uzrokovan neutralizacijom naboja.

Uzroci[uredi | uredi izvor]

Stiropor koji se zalijepio za mačje krzno zbog statičkog elektriciteta.

Materijali su napravljeni od atoma koji su normalno električno neutralni jer sadrže jednak broj pozitivnih naboja (protona u svojim jezgrama) i negativnih naboja (elektrona u "ljuskama" koje okružuju jezgro). Fenomen statičkog elektriciteta zahtijeva razdvajanje pozitivnih i negativnih naboja. Kada su dva materijala u kontaktu, elektroni se mogu kretati iz jednog materijala u drugi, što ostavlja višak pozitivnog naboja na jednom materijalu i jednako negativnog naboja na drugom. Kada se materijali razdvoje, oni zadržavaju ovu neravnotežu naboja. Moguć je i prijenos iona.

Odvajanje naboja izazvano pritiskom[uredi | uredi izvor]

Elektroni ili ioni mogu se razmjenjivati između materijala pri kontaktu ili kada klize jedan o drugi, i rezultira time da jedan materijal postaje pozitivno, a drugi negativno nabijen. Pojava se naziva triboelektričnim efektom i glavni je uzrok statičkog elektriciteta koji se opaža u svakodnevnom životu, a uobičajene demonstracije nauke u srednjim školama uključuju trljanje različitih materijala zajedno (npr. kose od plastiku). Odvajanje naboja izazvano kontaktom uzrokuje da vaša kosa ustane i uzrokuje "statičko prianjanje" (na primjer, balon koji se trlja o kosu postaje negativno nabijen; kada je blizu zida, nabijeni balon privlači pozitivno nabijene čestice u zidu, i može da se "pripije" za njega, okačen protiv gravitacije).

Razdvajanje naboja izazvano kontaktom[uredi | uredi izvor]

Nabijeni predmet koji se približava električno neutralnom provodljivom objektu uzrokuje odvajanje naboja unutar neutralnog objekta. To se zove elektrostatička indukcija. Naelektrisanja istog polariteta se odbijaju i pomiču na stranu predmeta koja je udaljena od vanjskog naboja, a naelektrisanja suprotnog polariteta se privlače i pomiču na stranu okrenutu prema naboju. Kako sila zbog interakcije električnih naboja brzo opada s povećanjem udaljenosti, učinak bližih (suprotnog polariteta) naboja je veći i dva objekta osjećaju silu privlačenja. Pažljivo uzemljenje dijela objekta može trajno dodati ili ukloniti elektrone, ostavljajući objekt s globalnim, trajnim nabojem.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dhogal (1986). Basic Electrical Engineering, Volume 1. Tata McGraw-Hill. str. 41. ISBN 978-0-07-451586-0.