Tritsch-Tratsch-Polka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Tritsch-Tratsch-Polka" Johanna Straussa mlađeg, note za klavir koje je objavio Carl Haslinger.

Tritsch-Tratsch-Polka, op. 214 jeste polka u A-duru austrijskog kompozitora Johanna Straussa mlađeg, napisana 1858. nakon uspješne turneje po Rusiji gdje je nastupao tokom ljetne koncertne sezone u Pavlovsku u Sankt Peterburgu. Prvi put je izvedena 24. novembra 1858. na koncertu u gostionici Zum Großer Zeisig na Spittelbergu kod Burgglacisa u Beču.

Tritsch-Tratsch (ćaskanje) odnosi se na bečku strast za ogovaranjem. Strauss se također možda pozivao na burlesku Der Tritschtratsch poznatog austrijskog dramskog umjetnika i glumca Johanna Nestroya, koja je premijerno izvedena 1833. godine i još uvijek je bila na scenskom repertoaru kada je napisana ova polka. Raspoloženje u ovom muzičkom djelu je razdragano i veselo, kao i kod mnogih polki Johanna Straussa mlađeg.[1]

Historija porijekla[uredi | uredi izvor]

U sezoni 1858. Johann Strauss mlađi po treći put je predvodio ljetne koncerte u Pavlovsku kod Sankt Peterburga. Ubrzo prije povratka u Beč, lokalni časopis Wiener Allgemeine Theaterzeitung je 24. septembra 1858. godine izvijestio:

"Tokom svog boravka u Sankt Peterburgu ove godine, Kapellmeister Johann Strauss dovršio je sljedeće kompozicije: "Mes adieux à St. Petersbourgh" - valcer, "Bon-Bon" - polka française, "Tritsch-Tratsch" - schnellpolka, "Szechenyi-Tänze" - valcer, izvedena je u Pavlovsku, jer kompozicija tada još nije bila završena.

Također, na koncertu u bečkom javnom parku Volksgarten 21. novembra, nekoliko dana nakon što se Johann Strauss vratio u svoj rodni grad, na programu su bila mnoga djela koje je komponovao tokom ljeta u Rusiji, ali ne i Tritsch-Tratsch-Polku. Nakon što su se u novinama pojavile tračevi o tome je li se "brzi Jean" upravo zaljubio, zaručio ili se čak oženio u Peterburgu, Strauss je kompoziciju dovršio u Beču. Bio je predmet podsmijeha u izvještajima u šaljivom časopisu Tritsch-Tratsch, koji je izlazio u Beču od 1858. godine.[2] Naslov ovog časopisa zasnovan je na istoimenoj farsi Der Tritschtratsch (1833) Johanna Nestroya, pa se na naslovnoj stranici mogu vidjeti scene iz oba izvora imena.

Gostionica zum großen Zeisig. Akvarel Carla Wenzela Zajiceka

Nekoliko dana kasnije, 24. novembra 1858. godine, došlo je vrijeme za prvu koncertnu izvedbu ove polke: Johann Strauss i njegov brat Josef Strauss održali su koncert blizu njihovog rodnog mjesta u Ortizeju, odnosno u Großer Zeisig, koji je u to vrijeme bio popularno mjesto za muzičke izvedbe, a posebno dobro poznata gostionica na mjestu današnjeg hotela Sans Souci u Burggasse br. 2. Tu je premijerno izvedena odavno najavljena Tritsch-Tratsch-Polka.

Bečki časopis Theatre-Zeitung napisao je 27. novembra o najnovijem djelu:

Nijedna plesna kompozicija sa takvom svježinom, šaljivim bojama i pikantnim instrumentacijama nije se pojavila godinama.

Primjerci klavirske verzije ovog djela koje je objavio izdavač Carl Haslinger rasprodane su u roku od nekoliko sati.

Mađarsko-francuski klavirski virtuoz i kompozitor György Cziffra napisao je obradu Tritsch-Tratsch-Polke za solo klavir, koja predstvalja jednu od najzahtjevnijih u klavirskoj literaturi.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Franz Mailer: Johann Strauß. Kommentiertes Werkverzeichnis. Pichler, Wien 1999, ISBN 3-85431-195-8, S. 326.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Johann Strauss mlađi: Tritsch-Tratsch-Polka". archive.org. Arhivirano s originala 11. 3. 2009. Pristupljeno 30. 12. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. ^ Alfred Estermann: Die deutschen Literatur-Zeitschriften 1850–1880: Bibliographien – Programme. Band V: Sp – Z. Saur, München 1989, ISBN 3-598-10713-7, str. 326