Turska Van mačka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Turska Van mačka

Turska Van mačka (poznata i kao "plivajuća mačka") potiče iz istočne Turske, sa jezera Van. U FIFe su priznate 1969. godine.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Ovo je poludugodlaka mačka čvrste konstitucije, dugog i mišićavog tijela, srednje veličine. Karakteriše je vesela narav i izrazita naklonost ka vodi (karakteristika rase da voli da pliva). Glava je trouglastog oblika, sa srednje dugim i ravnim nosem, brada je izražena. Njuška joj je ružičasta. Uši su srednje veličine ili velike dobro obrasle dlakom, široke osnove sa blago zaobljenim vrhovima. Posebno se cijeni kada su uši spolja bijele, a unutrašnja strana blijedo ružičasta. Ušne školjke su razmaknute i srednje visoko usađene. Oči turske van mačke su blago ukoso postavljene, krupne i ovalnog oblika. Mogu biti plave, boje ćilibara, ili različito obojene, a očni kapci treba da su oivičeni ružičastom kožom. Vrat je snažan i nastavlja se na snažno tijelo. Noge ove mačke su srednje duge sa okruglim šapama koje su dobro obrasle dlakom. Rep je srednje dug, kitnjast. Dlaka je poluduga, meka i svilenkasta, ali nema poddlake.

Boja[uredi | uredi izvor]

Dvije varijante boja

Boja je bijela sa pigmentiranim poljima na glavi i sapima (poželjno). Crno, plavo, riđe, krem, ili crno-riđe (plavo-krem) polje (dimnasto ili ne) sa sapi se nastavlja na rep i u skladu je sa pigmentacijama na glavi gde se bjelina diže preko nosa.