Tuzlait

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tuzlait
Tuzlait.gif
Poštanska marka BH Pošte
Općenito
Kategorijamineral
Hemijska formulaNaCaB5O8(OH)2x3H2O
Identifikacija
Molekularna težina333,17 g/mol
BojaBezbojan, bijel
Kristalni sistemMonoklinski
Kalavostsavršena (001)
Sjajsedefast
Disperzijaslaba
Ogrebbijel
Gustoća2,23 g/cm3
DijafaneitetTransparentan

Tuzlait je mineral iz klase borata. Ime je dobio po gradu Tuzli, gdje je otkriven 1993 godine. Otkrio ga je zagrebački mineralog Vladimir Bermanec u tuzlanskim ležištima kamene soli. Osim u Tuzli, ovaj mineral je do sada pronađen u još jednom ležištu halita u Njemačkoj. Odobren je od strane Međunarodne minerološke asocijacije (IMA) 1993 godine.


Osobine[uredi | uredi izvor]

Tuzlait je borat sa hemijskom formulom:Kristališe u monoklinskom sistemu, a javlja se u formi izduženih prizmi. Prema Mohsovoj skali, tvdoća mu je između 2 i 3, a po Nickel-Stunzovoj klasifikaciji pripada klasi borata, podklasi filoborata. Originalni uzorak ovog minerala se nalazi u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

Nalazišta[uredi | uredi izvor]

Originalno nalazište ovog minerala je u Tuzlanskom rudniku soli, u evaporitskim naslagama kamene soli, gdje se obično nalazi skupa sa halitom. Također je pronađen i u rudniku Kohnstein u gradiću Niedersachswerfen, na obroncima gorja Harz, savezna država Tiringija, Njemačka


Borde convergente.png Nedovršeni članak Tuzlait koji govori o geologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.