Ulični neredi u Londonu 2011.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Spaljeni automobili nakon nereda u Liverpoolu, 2011. godine

Ulični neredi u Londonu, 2011. godine su serija trenutnih javnih poremećaja koji se očituju u nasilju, paljevinama i pljačkanju, koji su počeli u Tottenhamu, Sjeverni London, prije nego što su se proširili na ostale dijelove grada, i neka područja Engleske.

Nasilni događaji su počeli 6. augusta 2011., slijedeći fatalno pucanje u 29to godišnjeg civila, Marka Duggana, koje su počinili službenici "Metropolitan Police Service"[1].

Mirni marš, sastavljen od 200 ljudi u Tottenhamu je postao nasilan i prerastao u nered. Neredi su nastavljeni sljedećih dana, i raširili se na druga područja grada, uključujući: Wood Green, Enfield Town, Ponders End i Brixton. Vandalizam, paljevina, pljačkanje i nasilno ponašanje su također zabilježeni u nekoliko općina Londona, proširujući se na jug do Croydona. Najmanje 35 policijskih službenika je povrijeđeno. 8. augusta 2011., prošireni su neredi i pljačkanje na dijelove Birminghama, Liverpoola, Nottinghama, Bristola, Kenta i Leedsa.

Kao odgovor na eskalaciju pobune, Premijer David Cameron, Državni sekretar Theresa May i gradonačelnik Londona Boris Johnson, su skratili svoje odmore, i vratili se u Britaniju.

Ovi proteste se porede sa događajima u Brixtonu, 1995.

Uzroci[uredi | uredi izvor]

Neredi u Tottenhama su potaknuti nakon smrtonosnog pucanja u 29. godišnjeg Marka Duggana, od strane policije, 4. augusta 2011., tokom planiranog hapšenja, tokom kojeg je jedan policajac povrijeđen. Mjesto dešavanja je most Ferry Lane, blizu stanice Tottenham Hale.

Još nije u potpunosti poznato, zašto je policija htjela da uhapsi Duggana, ali se izvještava da je planirano hapšenje bilo dio akcije "Trident", koja ima veze sa kriminalom u kojem je upotrijebljeno vatreno oružje, i nezakonita trgovina opojnom drogom.


Reference[uredi | uredi izvor]