Vala Mal Doran

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vala Mal Doran je izmišljeni lik iz naučno fantastične televizijske serije Stargate SG-1. Glumi je australijska glumica Claudia Black.

Historija[uredi | uredi izvor]

Vala Mal Doran se prvi put pojavljuje u osmoj sezoni u epizodi Odbjegli Prometej kada ukrade Zemaljski svemirski brod i zajedno sa njim kidnapuje Daniela Jacksona. U desetoj sezoni ona postaje punopravni član SG-1 tima. O Valinoj prošlosti zna se jako malo. Bila je samostalni lopov koji nije poznavao nikakve granice. Otac, prevarant napustio ju je kad je bila dijete. Ostala je živjeti sama sa majkom, koja je također, prema Valinoj priči, umrla dok je ona bila mlada. Nakon toga se njen otac oženio sa drugom ženom po imenu Adrija i sa njom Vala nije imala dobre odnose. Jedno je vrijeme bila domaćin Goa'uldu Qeteshu. Ona je majka Orisi.