Valorant

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Valorant
Razvijač(i)Riot Games
Izdavač(i)Riot Games
Dizajner(i)
  • Trevor Romleski
  • Salvatore Garozzo
Programer(i)
  • Paul Chamberlain
  • Dave Heironymus
  • David Straily
UmjetnikMoby Francke
PogonUnreal Engine
PlatformaMicrosoft Windows
Datum(i) objave2. juni 2020.
ŽanrFirst-person shooter
Režim(i)Multiplayer

Valorant (stilizirano kao VALORANT) besplatna je pucačina u prvom licu koju je razvila i objavila kompanija Riot Games za Microsoft Windows. Igra je najavljena pod kodnim nazivom Project A u oktobru 2019. Zatvorena beta verzija objavljena je početkom aprila, a zvanična verzija objavljena je 2. juna 2020. godine.

Gameplay[uredi | uredi izvor]

Valorant je timska FPS igra koja je smještena u bliskoj budućnosti. Igrači preuzimaju kontrolu nad agentima, likovima koji dolaze iz mnoštva zemalja i kultura širom svijeta. U glavnom modu u igri, igrači se pridružuju ili napadačkom ili odbrambenom timu pri čemu svaki tim ima po pet igrača. Agenti imaju jedinstvene sposobnosti i koriste ekonomski sistem za kupovinu svojih sposobnosti i oružja. Igra ima asortiman oružja, uključujući pištolje, automate, pumparice, mitraljeze, jurišne puške i snajperske puške. Automatsko oružje poput "Spectre" i "Odin" imaju veliki recoil (odskok puške pri ispucaju metka) kojeg igrač mora kontrolisati kako bi mogao precizno pucati.

U standardnom načinu igre, meč se igra 26 rundi, tako da prva momčad koja je osvojila 13 rundi pobjeđuje meč. Napadački tim ima bombu nazvanu "Spike", koju treba da postave na bomb site (mjesto namjenjeno za aktiviranje bombi). Ako napadački tim uspješno zaštiti Spike i ono detonira, pobjeđuju rundu. Ako odbrambeni tim uspješno uništi Spike ili istekne vrijeme od 100 sekundi pritom napadački tim ne postavi Spike, odbrambeni tim pobjeđuje rundu. Ako su svi članovi tima eliminirani, protivnički tim pobjeđuje. Nakon dvanaest rundi napadački tim prelazi u tim koji brani i obrnuto.

U Spike Rush modu, meč se igra preko 7 rundi, tako da prva ekipa koja je osvojila 4 runde pobijeđuje meč. Da bi se dodatno smanjila dužina igranja, oružja su drugačija svaku rundu i svaki napadački igrač nosi Spike kojeg može aktivirati na bilo kojem bomb site-u.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Valorant je razvio i objavio Riot Games, koji su prethodno razvili League of Legends. Razvoj je započeo 2014. godine, u okviru njihovog odjela za istraživanje i razvoj. Joe Ziegler, direktor Valoranta, zaslužan je za početne ideje o Valorantu. David Nottingham je kreativni direktor za Valorant. Trevor Romleski, bivši League of Legends dizajner i Salvatore Garozzo, bivši profesionalni igrač i dizajner mapa za Counter-Strike: Global Offensive su dizajneri igre za Valorant. Moby Francke, bivši programer Valvea, koji je umjetnički dizajner i dizajner likova za Half-Life 2 i Team Fortress 2, umjetnički je direktor za Valorant. Pogoni je Unreal Engine, alatu za razvoj igara u kojem je igra izgrađena.

Izdavanje[uredi | uredi izvor]

Valorant je prvi put najavljen pod imenom Project A u oktobru 2019. Službeno je objavljen 1. marta 2020. godine videom na YouTubeu pod nazivom "The Round". Closed-beta verzija predstavljena je 7. aprila 2020. Za šansu da dobiju beta ključ za pristup ranijoj verziji Valoranta, igrači su morali povezati svoje Riot Games račune na streaming platformi Twitch, pritom da igrači gledaju prenose uživo na Twitchu koji su imali filter "Drops enabled" kako bi dobili ključ.[1] Zvanična verzija Valoranta objavljena je 2. juna 2020.

Recepcija[uredi | uredi izvor]

Valorant je upoređen sa Valveovim Counter-Strikeom: Global Offensive, pri čemu obje igre imaju po dva tima od po pet igrača, dok jedan tim pokušava aktivirati bombu, i Blizzardovom klasičnom pucačinom Overwatch.

Austen Goslin sa vebsajta Polygon pohvalio je beta verziju Valoranta opisujući je kao "jednu od najzabavnijih taktičkih pucačina koje sam igrao". Prvog dana objavljivanja beta verzije, Valorant je već na drugom mjestu po gledaocima uživo u historiji Twitcha, sa 1,7 miliona gledaoca. Samo još jedna igra od Riot Gamesa, League of Legends, imala je više gledatelja, kada je 1,74 miliona gledalo finale Svjetskog prvenstva 2019. godine (2019 World Championship Final).[2]

Rasprava o softveru protiv varanja[uredi | uredi izvor]

Igra je kritikovana zbog svog softvera za sprečavanje varanja Vanguard, jer je otkriveno da radi na kernel driveru, što dozvoljava pristup samom jezgru operativnog sistema. OSNews izrazio je zabrinutost da bi Riot Games i njegov vlasnik, kineski tehnološki konglomerat Tencent, mogli špijunirati igrače i da kernel driver mogu potencijalno iskoristiti i zloupotrijebiti treća lica. Iz Riot Gamesa izjavili su da driver ne šalje nikakve povratne podatke i pokrenuli su program za hvatanje grešaka u programu kako bi ponudili nagrade za potencijalne ranjivosti softvera.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hood, Vic; May 2020, i Hamilton 02. "How to get a Valorant beta key: what you need to know about Riot's new game". TechRadar (jezik: engleski). Pristupljeno 18. 5. 2020.
  2. ^ "VALORANT draws near-record 1.73 million viewers on Twitch". ESPN.com (jezik: engleski). 8. 4. 2020. Pristupljeno 18. 5. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]