Idi na sadržaj

Vanna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ivana Vrdoljak – Vanna
Ivana 2012.
Rođenje (1970-09-01) 1. septembar 1970 (53 godine)
ZanimanjePjevačica
Godine aktivnosti1992 − danas

Ivana Vrdoljak – Vanna (1. septembar 1970)[1] jeste hrvatska pop pjevačica. Popularnost je stekla sredinom devedesetih kao pjevačica zagrebačkog plesnog sastava "Electro team". Godine 2001. predstavljala je Hrvatsku na takmičenju za pjesmu Eurovizije u Kopenhagenu, u Danskoj, gdje je osvojila deseto mjesto.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 1. septembra 1970 u Koprivnici, gdje je završila osnovnu i srednju ekonomsku školu i muzičku školu.

Kao dijete, osvajala je nagrade na raznim nacionalnim dječijim i omladinskim festivalima.[1] Njen debi je bio na Zagrebfestu, muzičkom festivalu održanom u Zagrebu 1990.[2] Te godine napušta svoj rodni grad da živi i studira u Zagrebu, a za vrijeme studiranja nastupa u bendu "BOA" pjevajući prateće vokale.

Godine 1992. započela je njena profesionalna karijera pjevačice. Pridružila se eurodance bendu Electro Team koji je počeo da nastupa kao hip-hop i pop-rap grupa i odmah postala zvijezda. Ne samo da je bila pjevačica, već i koautorica i tekstopisac svih pjesama koje je izvodio Electro Team. Pjesma "Tek je 12 sati" u kojoj se grupa okrenula eurodens zvuku postala je veliki hit 1993,[1] i bila je popularna i drugdje širom bivših jugoslavenskih republika.

Godine 1997, napustila je Electro Team kako bi započela solo karijeru[1] i snimila svoj prvi album I to sam ja koji je donio njene vlastite verzije kantri, bluz i džez standarda. Kao solo izvođačica, okrenula se zrelijem urbanom europopu i R&B sa elementima pop roka u nekim pjesmama. Njen prvi autorski album Ispod istog neba uglavnom orijentisan na elektronski R&B objavljen je 1998. i osvojio je dva Porina za najbolji ženski vokal i najbolju vokalnu saradnju u duetu "Ja ću budna sanjati" sa kantautorom Gibonnijem. Od tada je snimila još tri samostalna albuma i osvojila nekoliko drugih nagrada. Bila je prva na Zadarfestu tri godine uzastopno (1999, 2000 i 2001). Njen album 24 sata koji je donio još bržih europop pjesama objavljen je 2000. i dostigao zlato.

Godine 2000. osvojila je drugo mjesto u Dori, hrvatskom nacionalnom finalu za Eurosong s pjesmom koju su napisali Bruno Kovačić i Ivana Plechinger. Kao vicešampionka, odlučila je da ponovo učestvuje 2001. i pobjedila sa pjesmom Tončija Huljića "Strune ljubavi". Ubrzo nakon Dore, rodila je kćer Janu. Vanna je predstavljala Hrvatsku na Eurosongu 2001. u Kopenhagenu 12. maja 2001. i završila na 10. mjestu. Pjesmu je otpjevala na hrvatskom i engleskom jeziku, sada pod nazivom "Strings of My Heart".

Nakon Eurosonga, objavila je live album pod nazivom Vanna u Lisinskom[1] 2001. i ponovo osvojila Zadarfest sa "Više nisi moj". Godine 2003. izlazi četvrti album Hrabra kao prije koji donosi organskiji R&B orijentisan pop zvukom sa više elemenata pop rocka. Krajem 2000-ih i početkom 2010-ih uspješno se okrenula čvršćoj power pop i pop rok muzici sa akustičnom baladom na albumima Ledeno doba iz 2007. i Sjaj iz 2011, čime je dokazala da može uspješno pjevati bilo koju stil ne samo pop i dance muzike.

Godine 2012. gostovala je na numeri "Za tvoje oči" sa albuma Praštam srbijanskog rok benda Neverne Bebe. Nakon sedam godina diskografske pauze, njen posljednji studijski album Izmješane boje objavljen je 2019, donio je povratak pop, dance i R&B muzici i osvojio nagradu Porin za najbolji pop album godine.

Udata je za Andriju Vrdoljaka, sina hrvatskog filmskog redatelja Antuna Vrdoljaka, i imaju dvoje djece, Luku (rođen oko 1997) i Janu (rođena oko 2001).[3] Porodica živi u Zagrebu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Boa[uredi | uredi izvor]

  • 1990. "Prvi val" – prateći vokal uz Francisku Gluhak
  • 1994. "Kraj djetinjstva" – gost

Electro team[uredi | uredi izvor]

  • 1991. "Molitva za mir" – singl
  • 1992. "Electro Team"
  • 1994. "Second to none"
  • 1995. "Ja ti priznajem"promo CD
  • 1996. "Anno Domini 1996."

Solo albumi[uredi | uredi izvor]

  • 1997. "I to sam ja"
  • 1998. "Ispod istog neba"
  • 1999. "Vanna remixes"promotivni CD
  • 2000. "24 sata"
  • 2001. "Vanna u Lisinskom"uživo
  • 2003. "Hrabra kao prije"
  • 2005. "Vanna s prijateljima u Lisinskom"uživo
  • 2007. "Ledeno doba"
  • 2008. "Platinum collection"najveći hitovi
  • 2010. "Sjaj"
  • 2016. "Ispuni mi želju: Koncert povodom 25 godina muzičke karijere"
  • 2019. "Izmiješane boje"

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Ivana Vrdoljak Vanna" (jezik: hrvatski). Večernji list. Arhivirano s originala, 3. 3. 2016. Pristupljeno 27. 6. 2015.
  2. ^ "Vanna". crorec.hr (jezik: hrvatski). Croatia Records. Pristupljeno 27. 6. 2015.
  3. ^ "Vanna: Zahvalna sam suprugu što me trpi, težak sam suputnik".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]