Vedran Škobić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Vedran Škobić (rođen 13. mai 1984. godine u Mostaru) jeste bosanskohercegovački odvjetnik iz Mostara. Dana 28. aprila 2023. godine Škobić je imenovan za ministar pravde Federacije Bosne i Hercegovine.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Rođen je 13. maja 1984. godine u Mostaru, gdje je završio osnovnu školu i srednju elektrotehničk školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2008. godine te nakon pripravničkog staža u odvjetničkom uredu 2010. godine položio pravosudni ispit pred komisijom Ministarstva pravde BiH.

Nakon pripravničkog staža u odvjetničkom uredu radio je kao pravnik u Hypo Alpe Adria Bank d.d. nakon čega se se opet zaposlio u odvjetničkom uredu. Također, karijeru pravnika je gradio društvu Aluminij d.d. Mostar kao tajnik društva, nakon čega je, od 2015. godine kao stručni suradnik u odvjetničkom uredu te naposljetku od 2020 godine samostalno obavlja odvjetničku djelatnost.

Od 2014 je član Upravnog odbora Hrvatskog muškog rukometnog kluba Zrinjski. U periodu od 2016-2018 bio je njegov predsjednik.

2023. godine izabran je u predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Vedran Škobić je oženjen i ima jednog sina.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]