Velika džamija i bolnica u Divriğiju

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pogled na Veliku džamiju i bolnicu u Divriğiju

Velika džamija i bolnica u Divriğiju (turski: Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası) je kompleks bogato ukrašene džamije i bolnice. Kompleks je izgrađen u periodu 1228 - 1229. od strane lokalne dinastije Mengučekida i nalazi se u istočnoanadolijskom gradu Divriğiju, na području današnje turske provincije Sivas. Kompleks je smješten u gornjem gradu, ispod citadele.

Isti je 1985. godine, na 9. zasjedanju komiteta UNESCO-a, uvršten na listu svjetske baštine.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Kompleks se sastoji od džamije koja graniči sa bolnicom, sa kojom dijeli južni, zid krenut ka kibli. Glavni ulaz u džamiju je na sjevernoj strani, obilježen visokim portalom. Ulaz na zapadnoj strani je vjerovatnije iz ranijeg perioda jer je fasada džamije uništena i kasnije ponovo obnovljena. Ulaz je također ojačan okruglim podupiračem na sjeverozapadnom uglu. Treći ulaz u džamiju nalazi se na istočnoj strani. Ovaj ulaz je najvjerovatnije služio kao kraljevski ulaz jer je omogućavao pristup drvenoj platformi koja se nalazi u jugoistočnom uglu unutrašnjosti džamije a koja je rezervisana za vladara i njegovu pratnju.[1]

Posebnost ove džamije je u tome da trodimenzionalni ornamenti, sa oba ulaza u džamiju, bacaju sjenku na klanjače a mijenjaju položaj u zavisnosti od položaja sunca. Unutrašnjost džamije se sastoji od kamenih stubova na koje su oslenjeni kameni svodovi.

Prozori na centralnom isturenom dijelu svoda džamije su, po svemu sudeći ostavljeni kako bi se mogli otvoriti ka nebu, kao što je to slučaj kod drugih srednjovjekovnih anadolijskih džamije kod kojih ne postoji dvorište.

Zadržani su neki od dijelova originalnog drvenog namještaja džamije, duž zida okrenutog ka Kibli, kao što su rolete za otvaranje prozora i drveni minber koji datira iz 1243. godine i potpisan je od strane majstora Ibrahim b. Ahmad al-Tiflīsīja. Neki od izrezbarenih drvenih panela, koji su pripadali kraljevskoj platformi, danas se nalaze u Muzeju direkcije za zadužbine u Ankari.[2]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Oya Pancaroğlu, "The Mosque-Hospital Complex in Divriği: A History of Relations and Transitions." Anadolu ve Çevresinde Ortaçağ 3 (2009).
  2. ^ Oya Pancaroğlu, "The Mosque-Hospital Complex in Divriği: A History of Relations and Transitions." Anadolu ve Çevresinde Ortaçağ 3 (2009).