Viber

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Logo Vibera

Viber je besplatna aplikacija za besplatne pozive i poruke. Napravila ju je izraelska kompanija Viber Media, a kasnije kupila japanska multinacionalna kompanija Rakuten.[1] Pored mogućnosti slanja poruka, korisnici mogu slati i slike, videozapise i audio poruke.[2] Od 26. decembra 2016. Viber ima 800 miliona registriranih korisnika. Dostupan je na 30 jezika.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sjedište kompanije Viber Media je u Tel Avivu (Izrael).[3] Na početku je Viber bio samo dostupan na iPhoneima. Od 2. decembra 2010. u direktnoj je konkurenciji sa Skypeom. Verzija za Android objavljena je 19. jula 2012, a za BlackBerry i Windows Phone 8. maja 2012. Aplikacija je dosegla 90 miliona korisnika 24. jula 2012.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Viber uključuje tekstualne, slikovne i video poruke na svim platformama, sa glasovnim pozivom dostupnim samo za iPhone, Android i Microsoft Windows Phone, iako se za Windows Phone planira HD glas.

Od decembra 2013. godine Viber je zvanično pokrenuo Viber Out, funkciju koja omogućava mogućnost pozivanja mobilnih i fiksnih brojeva. Viber Out prvobitno objavljen u novembru samo da bi pomogao žrtvama Typhoon Haiyan na Filipinima da se povežu sa svojim najbližima.

Viber-ova verzija za rad koristi TCP i UDP portove 5242, 4244, 5243, 9785 i standardne HTTP/HTTPS portove 80 i 443.

U novembru 2016. godine Viber je pokrenuo javne račune, kako bi brendovima omogućio da se angažuju na promociji i korisničkim uslugama na platformi. Prvi su ga koristili Huffington Post, Yandex i The Weather Channel

Sigurnost[uredi | uredi izvor]

Dana 4. novembra 2014. Viber je osvojio 1 od 7 poena na Electronic Frontier Foundations "Secure Messaging Scoreboard". Viber je dobio 1 poen za enkripciju tokom tranzita, ali je izgubio bodove pošto komunikacija nije bila šifrovana ključevima kojima provajder nije imao pristup (tj. komunikacija nije bila šiftovana od kraja do kraja), korisnici nisu mogli potvrditi indetitet kontakata, prošle poruke nisu bile sigurne, ako su ključevi za enkripciju ukradeni, kod nije bio otvoren za nezavisnu reviziju (tj. kod nije bio open source), dizajn sigurnosti nije bio pravilno dokumentovan. Dana 14. novembra 2014. godine, EFF je promijenio Viberov rezultat na 2 od 7 nakon što je primio spoljnu sigurnosnu reviziju iz Advanced Security Centra Ernst & Young.

Viber Media je 19. aprila 2016. godine dodao end-to-end enkripcije na njihov servis, ali samo za pojedinačne i grupne razgovore u kojima svi učesnici koriste najnoviju Viber verziju za Android, iOS, Windows 10. U maju 2016. godine Viber je objavio pregled svog protokola enkripcija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ovo je čovjek koji je izmislio Viber". N1 BA. Pristupljeno 15. 9. 2017.
  2. ^ "Redovno koristite Viber, ali ove trikove ne znate". B92.net (jezik: srpski). Pristupljeno 15. 9. 2017.
  3. ^ "Viber ažuriran, evo šta je sve novo!". Mondo Portal (jezik: srpski). Pristupljeno 15. 9. 2017.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]