Vlastela

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vlastela (vlastelin, vir nobilis) su pripadnici povlaštenog feudalnog sloja u srednjovjekovnoj Bosni.

Kao povlašteni feudalni društveni sloj u srednjem vijeku vlastela vuče porijeklo od rodovskog plemstva koje se izdvajalo u plemenu iz ratničke družine u doba prevlasti vojne demokratije u rodovskom društvu. Sva vlastela je hijerarhijski ustrojena kao vazali bosanskog vladara koji im je senior i sizeren. Vlastela ima različite titule, zvanja i dužnosti u srednjovjekovnoj Bosni kao odraz hijerarhijskog niza vazala. Vlastela se dijeli na krupnu i sitnu vlastelu. Krupna vlastela su velmože, a sitna vlasteličići. U ustorjstvu srednjovjekovne Bosne poštuje se regionalni princip države kao odraz teritorijalnopolitičkog razvoja, pri čemu se prepoznaje hijerarhija vlastele sa pojedinog područja (Bosna, Donji kraji, Usora i Soli, Podrinje, Hum). Velmože su malobrojne, dok vlasteličići predstavljaju većinu vlasteoskog sloja (vlastele) u srednjovjekovnoj Bosni.