Vlastela

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vlastela (vlastelin, vir nobilis) su pripadnici povlaštenog feudalnog sloja u srednjovjekovnoj Bosni.

Kao povlašteni feudalni društveni sloj u srednjem vijeku vlastela vuče porijeklo od rodovskog plemstva koje se izdvajalo u plemenu iz ratničke družine u doba prevlasti vojne demokratije u rodovskom društvu. Sva vlastela je hijerarhijski ustrojena kao vazali bosanskog vladara koji im je senior i sizeren. Vlastela ima različite titule, zvanja i dužnosti u srednjovjekovnoj Bosni kao odraz hijerarhijskog niza vazala. Vlastela se dijeli na krupnu i sitnu vlastelu. Krupna vlastela su velmože, a sitna vlasteličići. U ustorjstvu srednjovjekovne Bosne poštuje se regionalni princip države kao odraz teritorijalnopolitičkog razvoja, pri čemu se prepoznaje hijerarhija vlastele sa pojedinog područja (Bosna, Donji kraji, Usora i Soli, Podrinje, Hum). Velmože su malobrojne, dok vlasteličići predstavljaju većinu vlasteoskog sloja (vlastele) u srednjovjekovnoj Bosni.