Idi na sadržaj

Vojača Kotromanić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Vojača)
Vojača
SupružnikStjepan Tomaš, kralj Bosne
DjecaStjepan Tomašević, kralj Bosne
Rođenjeoko 1417
Prozor
Smrtprije 1463

Vojača ( Prozor ? 1417 - prije 1463 ) je bila bosanska kraljica kao prva supruga bosanskog kralja Stjepana Tomaša.

Vojača je bila patarenka i nije bila plemenitog roda, a neki smatraju da je porijeklom bila Ramkinja.[1]

Brak[uredi | uredi izvor]

Za Stjepana Tomaša se udala prije njegovog dolaska na prijestolje i to po bogumilskom obredu (takozvanom "običaju domovine"), što znači se Tomaš obavezao da će joj biti vjeran sve dok mu ona bude "dobra i vjerna".[2][3][4] Sa Stjepanom Tomašem Vojača je imala sina, Stjepana Tomaševića.

Kraljica[uredi | uredi izvor]

Nakon što je Stjepan Tomaš proglašen kraljem Bosne, Vojača je postala kraljica Bosne. Međutim, nije bila smatrana podobnom za titulu bosanske kraljice pošto je moćno plemstvo nije željelo prihvatiti kao takvu, pa je Stjepan Tomaš stoga tražio ženu višeg roda. Iako je Vojačin brak sa Stjepanom Tomašem u Katoličkoj crkvi, kojoj je Stjepan Tomaš sada pripadao, smatran nevažećim, ipak se smatrao nekom vrstom predbračnog ugovora, te je papa Eugen IV morao poništiti taj "ugovor" kako bi se Stjepan Tomaš mogao ponovo oženiti. Poništenje je izdato 29. maja 1445. godine. Stjepan Tomaš je zatim oženio Katarinu Kosaču, kćer hercega Stjepana Vukčića Kosače.

Po poništenju braka[uredi | uredi izvor]

Po poništenju braka Vojača se vjerovatno sklonila u samostan [1] kao što su to često radile i bivše kraljice u ostatku Evrope.

Vojačin sin, Stjepan Tomašević, je nakon smrti Stjepana Tomaša postao posljednji bosanski kralj. Prema Dominiku Mandiću, Vojača je umrla prije nego što je njen sin postao kralj.[5] Posljedni spomen Vojače je u kasnu jesen 1446. godine kao jedna od nekoliko ljudi koji putuju preko Popovog polja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Franjevačka teologija, Crkva bosanska u XV. stoljeću, Franjevačka teologija Sarajevo, 2003. Greška kod citiranja: Neispravna oznaka <ref>; naziv "Franj" definiran je nekoliko puta s različitim sadržajem
  2. ^ Pejo Ćošković, Časopis Franjevačke teologije Sarajevo, Institut za istoriju, 2005.
  3. ^ Salih Jalimam, Studija o bosanskim bogomilima, s.n., 1996.
  4. ^ Leon Petrović, Kršćani bosanske crkve, Svjetlo riječi, 1999.
  5. ^ Dominik Mandić, Sabrana djela Dr. O. Dominika Mandića: Bosna i Hercegovina : Sv. 1. Državna i vjerska pripadnost sredovječne Bosne i Hercegovine, Ziral, 1978.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Titule po braku
Prethodnik:
Doroteja Gorjanska
Kraljica Bosne
1443-1445
Nasljednik:
Katarina Kosača