Vojtanovići

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vojtanovići (Voitanovići, Gojtanovići) srednjovjekovna vlastela sa područja župe Dračevice. Voitanovići su bili vazali vojvode Sandalja Hranića i njegovog nasljednika Stjepana Vukčića iz roda Kosače.

Prvi poznati među njima je Brajak Voitanović, pomenut 1378. Augusta 1419. Dubrovčani primaju za svoje građane braću Vukca i Radosava Voitanovića. Braća obećavaju da će biti vjerni prijatelji i da će činiti svako dobro Dubrovniku, ukoliko to neće biti nasuprot interesima njihovog seniora Sandalja Hranića. Radosava Voitanovića nalazimo i septembra 1430. Pribilježeno je da je vratio dug Gleđu Radosaliću u iznosu od 5 perpera i 4 groša. Njegovi nasljednici su Bogdan, Sanko i Obrad pomenuti 1451. Uz njih je pomenut i Radič Voitanović, vjerovatno Radosavov brat, sa svojim sinom Radonjom.

Vukac Gojtanović sa područja Dračevice pomenut je 1431. i 1436. Njegov sin je Nikša Vukčić Voitanović pomenut 1428. i 1434.