Vojvoda od Wellingtona

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb vojvode od Wellingtona

Vojvoda od Wellingtona je titula prva među britanskim plemićkim titulama. Prvi i najpoznatiji vojvoda od Wellingtona bio je Irac Arthur Wellesley (17691852), premijer Ujedinjenog Kraljevstva u službi kralja Vilima IV, koji je ostao upamćen po pobjedi nad Napoleonom Bonapartom u bici kod Waterlooa.

Wellesley je titulu dobio 11. maja 1814. godine. Sporedne titule vojvode od Wellingtona su markiz od Wellingtona (od 1812), markiz Douro (od 1814), grof od Moringtona (naslijeđena 1863), grof od Wellingtona (od 1812), vikont Wellesley (naslijeđena 1863), baron Morington (naslijeđena 1863). Titule vikonta Wellesleya, te barona i grofa od Morningtona su irske titule i u Republici Irskoj nisu priznate, iako jesu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Strane titule i časti koje posjeduje vojvoda od Wellingtona su princ od Waterlooa (dobivena od holandskog kralja), vojvoda od Ciudad Rodriga (dobivena od španskog kralja), vojvoda od Vitórie, markiz od Torres Vedrasa, i grof od Vimeira (dobivene od portugalske kraljice).

Titulu danas nosi Arthur Valerian Wellesley.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]