Bitka kod Waterlooa

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bitka kod Waterloo
Napoleonovi ratovi
Wellington at Waterloo Hillingford.jpg
Datum 18. juni 1815.
Lokacija Waterloo, Belgija
Ishod Pobjeda Koalicije
Sukobljene strane
Francuska Prvo francusko carstvo Koalicija
Flag of the Kingdom of Prussia (1803-1892).svg Prusija
Flag of the United Kingdom.svgUjedinjeno kraljevstvo
Prinsenvlag.svgKraljevina Holandija
Flagge Preußen - Provinz Hannover.svg Hanover
Komandanti
Napoleon Bonaparte
Michel Ney
Vojvoda od Wellingtona
Gebhard von Blücher
Žrtve
25,000 ubijenih ili ranjenih
7,000 zarobljenih
15,000 nestalih
22,000 ranjenih i ubijenih

Bitka kod Waterloo (18. juna 1815.) je posljednja bitka Napoleona u kojoj su britanska i pruska vojska porazile Francusku u blizini belgijskog sela Waterloo, što je dovelo do abdikacije Napoleona.

Napoleon je nastojeći se vratiti na vlast pobjegao sa Elbe u februarau 1815. Relativno brzo je skupio vojsku u nadi da će pobijediti združene britanske, holandske, belgijske i njemačke snage pod zapovjedništvom vojvode od Wellingtona, te prusku vojsku generala Blüchera. Napoleon je 16. juna napao i porazio pruse kod Lignya, a Britanci su se odgovorili odbijanjem Francuza kod Quarte Brasa prije nego što su se povukli prema Bruxellesu. Dana 18. juna Napoleon je sa snagama od 72.000 vojnika napao Wellingtonovih 68.000 vojnika. Britanci su se uspješno odupirali sve dok nije došlo 61.000 Prusa koji su napali sa strana te su tako Francuzi bili potučeni. Dana 22. juna 1815. godine, Napoleon je potpisao drugu i konačnu abdikaciju.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: