Vraćam se

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vraćam se
Izvorni naslovVolver
RežiserPedro Almodóvar
ProducentEsther García
(producent)
Agustín Almodóvar
(izvršni)
Scenarist(i)Pedro Almodóvar
UlogePenélope Cruz
Carmen Maura
Lola Dueñas
Blanca Portillo
Yohana Cobo
Chus Lampreave
MuzikaAlberto Iglesias
KinematografijaJose Luis Alcaine
MontažaJosé Salcedo
Produkcija
  • El Deseo Izmijeni na Wikipodacima
DistributerSony Pictures Classics
Premijera17. 3. 2006 (Španija)
Trajanje121 min.
ZemljaŠpanija
JezikŠpanski
Budžet9,4 mil. $
Zarada87,2 mil. $

Vraćam se (španski: Volver, u prevodu "vratiti se nazad") španski je dramski film snimljen 2006. godine koji je napisao i režirao Pedro Almodóvar. Glavne uloge tumače: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Dueñas, Blanca Portillo, Yohana Cobo, i Chus Lampreave. Film je priča o ekscentričnoj porodici žena koje žive u vjetrovitoj regiji, južno od Madrida, Cruz glumi Raimundu, ženu iz radničke klase koja je prisiljena da se bori kako bi zaštitila svoju 14-godišnju kćerku Paulu. Da bi olakšala porodičnu krizu, njena majka Irene vraća se iz mrtvih i pokušava da spasi situaciju.

Radnja filma potječe iz ranijeg filma Almodovara iz 1995. godine Cvijet moje tajne, gdje je predstavljena kao roman koji je odbijen za objavljivanje, ali je ukraden za pisanje scenarija filma pod nazivom Zamrzivač. Crpeći inspiraciju iz italijanskog neorealizma s kraja 1940-ih do početka 1950-ih i rada pionirskih režisera, poput Fellinija, Viscontija, i Pasolinija, film Vraćam se bavi se temama poput seksualnog zlostavljanja, usamljenošću i smrću, miješajući žanrove poput farse, tragedije, melodrame i magičnog realizma. Radnja filma je smještena u regiji La Mancha, mjestu rođenja Almodovara, koji je naveo da je njegov odgoj imao glavni utjecaj na mnoge aspekte raznih zapleta i likove. Vraćam se je premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu, gdje se takmičio za nagradu Zlatna palma (Palme d'Or). Dobio je pozitivnu ocjenu kritike i na kraju osvojio dvije nagrade na festivalu, za najbolju glumicu (koju je podijelilo šest glavnih glumica) i najbolji scenarij.[1] Španska premijera filma održana je 10. marta 2006. u Puertollanou, gde se snimanje odvijalo. Na 79. dodjeli "Oscara" Cruz nominirana za nagradu Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu, čime je postala prva Španjolka koja je ikada nominirana u toj kategoriji.[2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Raimunda (Penélope Cruz) i Sole (Lola Dueñas) su sestre koje su odrasle u Alcanfor de las Infantas, malom selu u pokrajini La Mancha, ali sada obje žive u Madridu. Njeni roditelji poginuli su u požaru prije tri godine. Sole se vraća na sprovod svoje starije, demencijom pogođenom tetkom Paulom (Chus Lampreave). Komšinica tetke Paule Agustine (Blanca Portillo) priznala je Sole da je čula Paulu kako razgovara sa duhom njene majke Irene (Carmen Maura). Sole nailazi na duha i kad se vratila u Madrid otkriva da se taj duh nalazi u prtljažniku njenog automobila. Sole pristaje pustiti Irene da ostane s njom. Sole upravlja frizerskim salonom u svom stanu, a Irene će joj pomagati oko mušterija. Irene kaže da želi znati zašto je Raimunda mrzi i zašto se ona sama boji otkriti Raimundi.

U međuvremenu, Raimunda i njena kćerka Paula (Yohana Cobo) imaju drugačiji smrtni slučaj s kojim se moraju nositi. Paulin otac Paco (Antonio de la Torre) pokušao je silovati tvrdeći da joj on u stvari nije otac, a Paula ga ubada u samoodbrani. Raimunda sakriva leš u dubokom zamrzivaču obližnjeg restorana, dok je vlasnik restorana Emilio (Carlos Blanco) bio odsutan. Kad su članovi jedne filmske ekipe svratili do restorana, Raimunda se s njima dogovara i tako nalazi sebi posao u restoranu.

Raimunda otkriva Pauli da Paco nije bio njen biološki otac, i obećava joj da će cijelu priču ispričati kasnije. Agustini se dijagnosticira terminalni rak i odlazi u Madrid na liječenje. Raimunda je posjećuje u bolnici. Agustina pita Raimundu da li je vidjela duha svoje majke. Agustina se nada da će duh moći da joj kaže o njenoj majci koja je nestala prije tri godine. Raimunda napušta Paulu zajedno sa Soleom, iznajmljuje kombi i odvozi zamrzivač do prikladnog mjesta uz rijeku Júcar. Dok boravi u Soleinom stanu, Paula se upoznaje sa duhom svoje bake i zbližava se sa njom. Sljedeće noći Agustina dolazi u restoran, a Raimunda otkriva dvije zapanjujuće tajne: njen otac i Agustinina majka bili su u ljubavnoj aferi, a Agustinina majka je nestala istog dana kada su umrli Raimundini roditelji.

Sole kaže Raimundi da je vidjela duha njihove majke, koja se nalazi u susjednoj sobi s Paulom. Irene priznaje da ona, ustvari, nije umrla u požaru, i otkriva cijelu istinu. Razlog zbog Raimundine i Irenine otuđenosti je taj što ju je Raimundin otac seksualno zlostavljao što je rezultiralo rođenjem Paule; Paula je Raimundina kći i u isto vrijeme sestra. Irene kaže da Raimunda nije znala za zlostavljanje sve dok joj tetka Paula nije rekla za to, i nikada sebi nije oprostila što to nije uspjela zaustaviti.

Irene objašnjava da je pronašla muža u krevetu sa drugom ženom i izazvala je požar koji ih je oboje ubio. Pepeo za koji se pretpostavljalo da je Irenin zapravo je bio pepeo Agustinine majke, žene s kojom je Irenein suprug imao vezu. Nakon požara, Irene je nekoliko dana lutala selom, sve dok nije odlučila da se preda. Ali prvo se htjela pozdraviti s Paulom, koja je izgubila sposobnost da se brine o sebi i s kojom je Irene živjela prije podmetanja vatre. Paula je dočekala Irene u svojoj kući kao da se ništa nije dogodilo, a Irene je ostala da se brine o svojoj sestri i očekujući da će uskoro doći policija da je uhapsi. Zbog sujevjerja i zatvorenosti zajednice, policija nikada nije došla, a stanovnici, navikli na priče o mrtvima koji se vraćaju, prepričavali su epizode rijetkih viđanja Ireneinog duha.

Porodica se ponovno okuplja u kući tetke Paule. Irene otkriva svoju prisutnost Agustini, koja još uvijek vjeruje da je duh. Irene se obavezala da će ostati na selu i brinuti se o Agustini dok joj se rak pogoršava, rekavši Raimundi da je to najmanje što je mogla učiniti nakon ubistva Agustinine majke. Raimunda posjećuje majku u Agustininoj kući, a njih dvoje se zagrle i obećavaju da će popraviti svoje odnose.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Festival de Cannes: Volver". festival-cannes.com. Arhivirano s originala, 22. 8. 2011. Pristupljeno 13. 12. 2009.
  2. ^ Schwartz, Missy (3. 11. 2006). "Penelope Cruz's return to greatness". Entertainment Weekly (jezik: engleski). New York City: Meredith Corporation. Pristupljeno 14. 1. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]