William Watson (naučnik)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
William Watson
Rođenje (1715-04-03) 3. april 1715.
London, Kraljevina Velika Britanija
Smrt10. maj 1787(1787-05-10) (72 godine)
London, Kraljevina Velika Britanija
PoljeLjekar i naučnik
Istaknute nagradeCopleyjeva medalja (1745)
IPNI skr.
Standardna skraćenica autora Watson može biti korištena za naznačavanje ove osobe u citiranju botaničkog imena

William Watson bio je britanski ljekar i naučnik.

Opservacije o efektima elektriciteta, primijenjenog na tetanus ili ukočenost mišića, u četveromjesečnom periodu (1763)

Karijera[uredi | uredi izvor]

Rođen je i umro u Londonu. Na početku naučne karijere bavio se botanikom i pomogao je da se u Engleskoj sazna više o djelu Carla von Linnéa. Član Kraljevskog društva postao je 1741, a njegov potpredsjednik 1772. Titulu viteza dobio je 1786, godinu prije smrti.

Godine 1746. pokazao je da se kapacitet lajdenske boce može povećati ako se i iznutra i izvana obloži olovnom folijom. Iste godine sugerirao je da su dvije vrste elektriciteta – stakleni i smolni, kako ih je definirao DuFay – zapravo višak (pozitivni naboj) i manjak (negativni naboj) jednog fluida, koji je nazvao električnim eterom, te da je količina električnog naboja očuvana. Priznao je da je istu teoriju u isto vrijeme nezavisno razvio Benjamin Franklin; njih dvojica kasnije su postala saveznici i u naučnim i u političkim stvarima. Također je sugerirao da je elektricitet sličniji magnetizmu i svjetlosti nego fluidu, s obzirom na to da prolazi kroz staklo i tkaninu te da se može skoncentrirati u vidu iskre i potpaliti zapaljive tvari.

Watson je 14. augusta 1747. obavio eksperiment kako bi proveo elektricitet kroz žicu dužine 2052 m u Shooter's Hillu, na jugoistoku Londona. U drugom eksperimentu žica je bila duga 3741 m. U prethodnim eksperimentima koje su drugi izveli u Francuskoj korištene su samo kratke žice.[1][2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ The Electric Telegraph, u: The Eclectic Magazine of Foreign Literature, Science, and Art, sv. 34 (april 1855), str. 467, originalno iz The North British Reviewa.
  2. ^ The Electric Telegraph, The North British Review, sv. 22 (februar 1855), str. 290.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Observations upon the effects of electricity, applied to a tetanus, or muscolar rigidity, of four months continuance (jezik: engleski). London: William Richardson & Samuel Clarke (2.). 1763.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]