Windows Deployment Services

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Windows Deployment Services (WDS) jest serverska tehnologija za mrežnu instalaciju Windows operativnih sistema. Namijenjen je za daljinsku instalaciju sistema Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2008, Windows Server 2012 i Windows Server 2016, ali podržava i druge operativne sisteme. Uključen je u svim 32-bitnim i 64-bitnim verzijama operativnog sistema Windows Server 2008 i novijim.[1]

Način rada[uredi | uredi izvor]

Tehnologija radi zajedno sa Preboot Execution Environment (PXE) za učitavanje minijaturnog izdanja Windowsa poznatog kao Windows PE. Služi i kao spremište za pohranu PXE slika za pokretanje preko mreže kao i spremište za stvarne slike operativnog sistema koji će biti instalirani na ciljanim računarima. Kada je dostupno više slika za pokretanje, PXE pokretanje preko WDS-a će krajnjem korisniku predstaviti izbornik za pokretanje. Sam WDS je limitiran mogućnostima koji se tiču prilagođavanja softvera. Microsoft Deployment Toolkit obično se koristi za posebne prilagodbe i stvaranja baznih izvora instalacija.

Ručni način rada[uredi | uredi izvor]

Moguće je i ručno raditi sve radnje koje WDS radi, a za to se koriste alati:

  • dismDeployment Image Service and Managment alat se koristi za dodavanje upravljačkih programa u Windows PE pokretačke slike.
  • imagex – koristi se za snimanje i primjenu slika.
  • wdsutil – koristi se za upravljanje WDS serverom bez grafičkog korisničkog interfejsa i za dodavanje snimljenih slika u bazu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ GrantMeStrength. "Windows Deployment Services - Windows applications". docs.microsoft.com (jezik: engleski). Pristupljeno 31. 5. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]